Отидете към основна версия

19 062 21

Защо не бива да се включват дълги светлини в мъгла

  • мъгла-
  • фарове-
  • светлини

През пролетта и есента, когато температурите варират силно, а почвата е пропита с влага, често се образуват мъгли. Излишно е да се припомня колко масови катастрофи причиняват те и колко опасно може да бъде шофирането при толкова слаба видимост.

Съществуват няколко прости, но жизненоважни правила, чието спазване свежда до минимум риска от произшествия в подобни условия. На първо място трябва да се провери изправността на фаровете и стоповете против мъгла.

При минимална видимост се препоръчва да бъдат включени всички светлини, включително и аварийните. Така останалите участници в движението ще имат най-голям шанс да ви забележат.

Единственото изключение от правилото са дългите светлини на фаровете. Лъчите от тях попадат под такъв ъгъл в микроскопичните капчици влага, че вместо да осветяват пътя, се отразяват от тях и заслепяват водача.

Ако живеете в район, където често се образува мъгла, не е зле да помислите за допълнителни фарове с жълт цвят. Обяснението е просто - човешкото око възприема по-лесно багри от червено-жълтия спектър. Понеже червеното е запазено за стоповете, за фаровете остава жълтото.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.

Свързани новини