Отидете към основна версия

1 Април, 2020 19:15, обновена 1 Април, 2020 19:15 36 675 21

Какво се случва с производството на автомобилни части у нас

  • производството на автомобилни части-
  • българия-
  • коронавирус

Секторите Производство на автомобилни части, Транспорт, Оборудване и средства за транспорт у нас са в зоната на “чувствителен риск” за забавени плащания или невъзможност за разплащане на компаниите в тях. Това стана ясно от регулярния доклад на Euler Hermеs - лидер в застраховането на търговски кредити в света и у нас, изготвен след първото тримесечие на 2020 година.

Мониторингът обхваща 242 държави и 18 сектора, като оценката се прави на база 40 краткосрочни и дългосрочни показатели. Рейтингът дава информация за степента на риска от забавени плащания и лоши вземания при осъществяване на сделки с компании, опериращи в съответната държава.

Скалата на Euler Hermes включва два индикатора - за средносрочен риск от AA (най-нисък),A,BB,B,C,D (най-висок) и за краткосрочния риск по скала 1 (най-нисък) до 4 (най-висок). В същото време се прави оценка на 18 сектора във всяка държава, като те се индексират от “зелено” за нисък, през “жълто” за умерен, “оранжево” за чувствителен до “червено” за висок риск.

Според анализа на Euler Hermes секторът Автомобилостроене в момента е най-рисковият в световен мащаб с понижение в 26 държави. У нас той засега остава в жълтата зона. На второ място в негативната класация на глобално ниво се нарежда Транспортът с понижение в 21 държави.Въпреки усложнената икономическа обстановка засега Euler Hermes запазва рейтинга на България на ниво B2 – “умерен риск” от забавени плащания и лоши вземания.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.

Свързани новини