Отидете към основна версия

9 923 15

За какво служат цветните маркировки на гумите?

  • гума-
  • обозначение

Съществуват множество версии за произхода и предназначението на цветните маркировки на новите автомобилни гуми. Според някои от обясненията те служат за обозначаване на техническа информация без никакво значение на крайния потребител, а най-параноичните хипотези гласят, че така производителите бележат бракувана или непреминала качествен контрол продукция. Всъщност логиката подсказва, че щом маркировките са нанесени с боя, която рано или късно се изтрива (обикновено веднага след първия монтаж), носената от тях информация има временна актуалност.

Съществуват най-общо три типа цветни обозначения. Първият от тях са кръгли петна с диаметър 5-10 мм, нанесени на борда на гумата близо до вътрешния ръб откъм джантата. В зависимост от цвета (бял, жълт, зелен, червен и т.н.) те носят различна информация. С жълтите по правило се маркира най-леката част от гумата, за която е препоръчително да се подравни с вентила при първи монтаж, за да се използват по-малко компенсиращи тежести при балансирането. Разбира се, разликите в теглото на различните зони на качествена нова гума са нищожни, така че подобна маркировка губи актуалност след първото екстрено спиране.

Кръговете с друг цвят носят подобен смисъл. С червено, например, се обозначава най-тежката част от гумата, която трябва да се монтира срещу вентила. Петната могат да служат и за ориентир при първия монтаж на нов автомобил в заводски условия, така че нямат никаква полза за потребителя или гумаджията.

Цифрите или числата в кръг, квадрат, окръжност или ромб, нанесени по правило с бяла боя на борда, са знак за преминат технически и качествен контрол. Поставяйки такъв печат, работникът в завода-производител поема отговорност за годността на продукцията, като номерът служи за идентификация. Значимостта на такава маркировка за крайния потребител също клони към нула.

Същото може да се каже и за цветните полоси, нанесени по грайфера или в каналите му. Тази маркировка е обект на най-много спекулации и слухове, някои от които откровено абсурдни (например, че служат за обозначаване на бракувана продукция). Всъщност предназначението им е съвсем прозаично. Цветните линии служат за бързо разпознаване на различните модели и размери на гумите в складови условия, при които обикновено се вижда само грайферът.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.

Свързани новини