Last news in Fakti

27 Май, 2020 10:40 9 899 15

За какво служат цветните маркировки на гумите?

  • гума-
  • обозначение

Съществуват множество версии за произхода и предназначението на цветните маркировки на новите автомобилни гуми. Според някои от обясненията те служат за обозначаване на техническа информация без никакво значение на крайния потребител, а най-параноичните хипотези гласят, че така производителите бележат бракувана или непреминала качествен контрол продукция. Всъщност логиката подсказва, че щом маркировките са нанесени с боя, която рано или късно се изтрива (обикновено веднага след първия монтаж), носената от тях информация има временна актуалност.

За какво служат цветните маркировки на гумите?

Съществуват най-общо три типа цветни обозначения. Първият от тях са кръгли петна с диаметър 5-10 мм, нанесени на борда на гумата близо до вътрешния ръб откъм джантата. В зависимост от цвета (бял, жълт, зелен, червен и т.н.) те носят различна информация. С жълтите по правило се маркира най-леката част от гумата, за която е препоръчително да се подравни с вентила при първи монтаж, за да се използват по-малко компенсиращи тежести при балансирането. Разбира се, разликите в теглото на различните зони на качествена нова гума са нищожни, така че подобна маркировка губи актуалност след първото екстрено спиране.

Кръговете с друг цвят носят подобен смисъл. С червено, например, се обозначава най-тежката част от гумата, която трябва да се монтира срещу вентила. Петната могат да служат и за ориентир при първия монтаж на нов автомобил в заводски условия, така че нямат никаква полза за потребителя или гумаджията.

За какво служат цветните маркировки на гумите?

Цифрите или числата в кръг, квадрат, окръжност или ромб, нанесени по правило с бяла боя на борда, са знак за преминат технически и качествен контрол. Поставяйки такъв печат, работникът в завода-производител поема отговорност за годността на продукцията, като номерът служи за идентификация. Значимостта на такава маркировка за крайния потребител също клони към нула.

За какво служат цветните маркировки на гумите?

Същото може да се каже и за цветните полоси, нанесени по грайфера или в каналите му. Тази маркировка е обект на най-много спекулации и слухове, някои от които откровено абсурдни (например, че служат за обозначаване на бракувана продукция). Всъщност предназначението им е съвсем прозаично. Цветните линии служат за бързо разпознаване на различните модели и размери на гумите в складови условия, при които обикновено се вижда само грайферът.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    44 0 Отговор
    За всичко си има смисъл и логика, щом е поставено като обозначение!!! Затова не го мислете - всичко е измислено!!! Иначе интересна статия!!!
  • 2 qwerty

    40 8 Отговор
    то май повечето водачи у нас нова гума са виждали само по палетата в кауфланд?

    Коментиран от #5, #15

  • 3 ето защо

    5 2 Отговор
    За да ни объркват.

    Коментиран от #9, #11

  • 4 куку руку ку

    21 3 Отговор
    Декември сменях 4 гуми. Когато казах на работника, че искам да подравни жълтите точки с вентила, онзи ме гледá като извънземен. Но на баланса взеха само по 5 до 10 грама на гума. И това за гуми 215/65 16.
  • 5 gnom

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "qwerty":

    То па едни гуми в Кауфланд!! Боклук!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 прррц

    5 0 Отговор
    излиза, че гумата на снимката не е монтирана по най-добрия начин
  • 9 ооо дааа

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ето защо":

    АКО СИ ОБЪРКАН/А ПО РОЖДЕНИЕ,ТО НЯМА НАКЪДЕ ПОВЕЧЕ
  • 10 Алекс

    14 0 Отговор
    Хубавата гума с точка и без точка си е хубава. Оловото си е за баланс. Като вземе повече олово, това не означава че не я бива. Важното е как спира, как се държи на мокра настилка, как се износа. В един магазин в който се продават вафли, хранителни стоки, ГУМИТЕ НЕ ГИ ХВАЛЕТЕ.
  • 11 PlimP

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ето защо":

    ем барем научи разни неща, почети разни кинжки и няма да те объркват, а ако не си гумаджия, кво ти пука, плащаш за да ти монтират правилно гумите
  • 12 Козлето

    3 2 Отговор
    Аз на мишелин точки по гумите несъм видял.
  • 13 8888

    1 1 Отговор
    До 2 какво значи това че сме виждали нови гуми само по рафтовете на кауфланд
  • 14 Шофер

    1 6 Отговор
    Надлъжните линии по грайфери те също служат за отвеждане на стасичното електричество при грамотевици от колата! Както едно време на мохера и ладухата имаше една лента гума със грамотевичка от бронята до асфалта!
  • 15 BMW5

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "qwerty":

    Абе какви са тия "палета"? Що за идио*ти се навъдиха в тая държава. Думата палети (палетите) не си ли чувал или говориш за кученца?