Отидете към основна версия

2 054 13

Обществените превози и транспорт първи ще преминат на ток

  • камиони-
  • автобуси-
  • електрификация

Дания се откадва от дизеловите автобуси, а Калифорния електрифицира целия товарен трафик

Властите на шестте най-големи датски града решиха напълно да се откажат от закупуването на автобуси с дизелови двигатели. Вместо това от 2021 г. ще бъдат закупени изключително електрически или водородни превозни средства. Общо 3 330 градски автобуса работят в момента в Дания.

Очаква се през следващите 10 години повечето от тях да бъдат заменени от екологосъобразни. Между другото, не само Дания се е насочила към електрическите превозни средства. Миналата седмица властите в Калифорния заявиха, че ще принудят производителите на камиони да произвеждат не само дизелови, но и електрически камиони.

Счита се, че още през 2035 година 55% от всички големи пикапи, продавани в Калифорния, ще имат електрически двигатели, а сред големите камиони делът на електрифициране ще възлиза на 75%. И до 2045 година целият товарен трафик в Калифорния ще се осъществява чрез екологично чист транспорт.

Най-големите таксиметрови услуги също ще преминат към електрически автомобили. Например, Lyft, който е основният конкурент на Uber, е уверен, че до 2030 г., без изключение, всички таксита, които ще работят с тази платформа, ще са електрически.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини