Отидете към основна версия

22 902 59

Механични скорости без педал на съединителя

  • hyundai-
  • imt-
  • скоростна кутия-
  • механична трансмисия-
  • съединител

Такава скоростна кутия съвсем скоро ще се появи на кросоувърите на Hyundai. Тя ще е без педал на съединителя

Корейската компания Hyundai е разработила iMT трансмисия, което означава интелигентна ръчна скоростна кутия. Първоначално корейците ще предложат тази новост на индийските, като това ще стане още до края на този месец. От Hyundai изчисляват, че технологията iMT ще съчетае предимствата на автоматичната и механичната трансмисии.

Интелигентната ръчна 6-степенна скоростна кутия iMT е хибрид от "механика" и "автоматик". Управлявайки автомобил с iMT, водачът самостоятелно избира момента на превключване на предавката, използва обичайния лост с Н-образна схема, но не е необходимо да да натиска съединител, за да премине към друга предавка. Просто педал на съединителя няма.

Трансмисията определя момента на възможно изместване, използвайки т.нар. "сензор за намерение", който е свързан с контролния блок на скоростната кутия. Блокът за управление на кутията автоматично задейства съединителя, докато водачът ръчно "сменя" зъбните колела. При глобалните модели Hyundai нарича iMT трансмисиите "нестандартни ръчни скоростни кутии с електронен педал на съединителя и функция за прекъсване на комуникацията между двигателя и трансмисията".

Подобна технология се използва при хибридни модели, например при обновения i30 и европейската версия на Kia Rio. Hyundai твърди, че липсата на педал на съединителя улеснява шофирането, като водачът запазва максимално участие в процеса на управление и възможността да избира желаната предавка, когато е необходимо рязко ускорение. Освен това се посочва, че iMT трансмисията е толкова икономична, колкото и конвенционалната механична скоростна кутия.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 33 гласа.

Свързани новини