Отидете към основна версия

7 951 60

Кацането на Луната в 4K и 60 кадъра в секунда (ВИДЕО)

  • луна-
  • аполо-
  • dain

Специалисти от студиото за реставрация на фотографии и филми DutchSteamMachine надградиха оригиналните видеоматериали от кацането на Луната до висока резолюция и честота 60 кадъра в секунда. Като основен инструмент за подобряването на качеството е използвана технологията Depth-Aware video frame INterpolation (DAIN) с изкуствен интелект, разпространявана безплатно с отворен код.

DAIN анализира последователни кадри и движението на обектите, за да генерира промеждутъчни кадри. Добавянето им към филма го прави много по-плавен, а изображението става значително по-детайлно.

Видеоматериалите от кацането на Луната са заснети с най-съвършената технология, достъпна в края на 60-те, но честота им е едва 12 кадъра в секунда. Към тях изкуственият интелект добавя генерирани 48 кадъра, с което честотата става 60 кадъра в секунда.

DAIN няма ограничения и може да се използва за повишаване на качеството на всякакви филми. За преобразуването на видеоматериалите обаче се изисква доста изчислителна мощ и време.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.

Свързани новини