Отидете към основна версия

5 560 11

Русия ще въвежда алкохолни ключалки в колите

  • алкохол-
  • дрегер-
  • алко тестер

Руското Министерство на промишлеността и търговията разработва "концепция за масово внедряване" на устройства, които предотвратяват стартирането на двигателя при положителна алкохолна проба на водача. Целта е до 1 октомври 2020 г. да бъде изготвен план за "стимулиране" на производителите да започнат да монтират такива прибори на новите си автомобили още на конвейера, съобщава "Коммерсантъ".

"Алкохолната ключалка" (AlcoLock) е шведска технология от края на миналия век. Представлява уред, който не позволява на автомобила да потегли преди проверка на шофьора с алкохолен тестер. Ако концентрацията на пари от етилов спирт в издишания въздух превишава нормата, системата блокира запалването.

Инициативата на Минпромторг страда от няколко недостатъка, коментира "Коммерсантъ". На първо място "алкохолната ключалка" струва между 25 000 и 120 000 рубли (€300 - €1 400), което неминуемо ще се отрази на цените на новите автомобили. Освен това системи от този тип невинаги сработват правилно, а трябва да бъдат напълно изключени и ситуации, в които запалването се прекъсва по време на движение.

Въпросът са масовото въвеждане на "алкохолни ключалки" се повдига не за пръв път в Русия. Досега са обсъждани две концепции - с такива устройства да се оборудват само колите на водачи, хванати да карат пияни, или задължителен монтаж на всички нови автомобили.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини