29 Юли, 2020 13:45 5 540 11

Русия ще въвежда алкохолни ключалки в колите

  • алкохол-
  • дрегер-
  • алко тестер

Руското Министерство на промишлеността и търговията разработва "концепция за масово внедряване" на устройства, които предотвратяват стартирането на двигателя при положителна алкохолна проба на водача. Целта е до 1 октомври 2020 г. да бъде изготвен план за "стимулиране" на производителите да започнат да монтират такива прибори на новите си автомобили още на конвейера, съобщава "Коммерсантъ".

"Алкохолната ключалка" (AlcoLock) е шведска технология от края на миналия век. Представлява уред, който не позволява на автомобила да потегли преди проверка на шофьора с алкохолен тестер. Ако концентрацията на пари от етилов спирт в издишания въздух превишава нормата, системата блокира запалването.

Инициативата на Минпромторг страда от няколко недостатъка, коментира "Коммерсантъ". На първо място "алкохолната ключалка" струва между 25 000 и 120 000 рубли (€300 - €1 400), което неминуемо ще се отрази на цените на новите автомобили. Освен това системи от този тип невинаги сработват правилно, а трябва да бъдат напълно изключени и ситуации, в които запалването се прекъсва по време на движение.

Въпросът са масовото въвеждане на "алкохолни ключалки" се повдига не за пръв път в Русия. Досега са обсъждани две концепции - с такива устройства да се оборудват само колите на водачи, хванати да карат пияни, или задължителен монтаж на всички нови автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    12 8 Отговор
    Това ще е края на автомобилите в русия. 99% алколици.
  • 2 pbdan

    10 0 Отговор
    Руснаците са много изобретателни. Една симулираща дишането гумена тромба ще излъже уреда. Може да помолиш някой да ти духа:). Найлонова кесийка също става.
  • 3 Метгонтан

    6 7 Отговор
    Русия въвеждала , ама нали технологията била Шведска от миналия век. Е пак добре че са се сетили ....Да вземат да сложат и на танкове , самальоти и космическите им непобедимьй вайски
  • 4 Мдааа

    6 0 Отговор
    Я да питам, какво ще стане ако се качат 3-ма яко пияни и трезвен шофьор?

    Коментиран от #5

  • 5 Тулупчийски

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Мдааа":

    Не е забранено да се возиш пиян, но е забранено да караш пиян, сейчас понял ?

    Коментиран от #7

  • 6 Айде бе

    6 0 Отговор
    Това ако стане у нас-повечето ще ходим пеша...-а по малките градове и села хептен без коли ще останат!
  • 7 Враца Баце

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тулупчийски":

    Духа трезвеният и да кара който ще, понял?
  • 8 РЗС

    3 2 Отговор
    След 3 месеца - туристи в Москва се чудят защо колите са пълни с балони, всички ли имат рожден ден, а то било да си палят колите пияни
  • 9 селтак

    2 0 Отговор
    Майката му е малка бутилка със сгъстен въздух! Ай да видим ся ша запали ли ли?:):)
  • 10 Дядо Йоцо

    10 0 Отговор
    представяте ли си ако въведат корупционни ключалки на входа на парламента, КАТ, митниците, кметствата и други ведомства каква безработица ще настане
  • 11 Ушко

    3 0 Отговор
    С етилов алкохол не може. А с метилов?