Отидете към основна версия

4 687 13

Airbus създава първия междупланетен товарен кораб

  • марс-
  • земя-
  • товарен кораб-
  • космос-
  • airbus

Първият товар от Марс се очаква да кацне в пустинята Юта през 2031 година

Изследването и развитието на близкото пространство в рамките на слънчевата система, при сегашното ниво на технологично развитие, изисква международно сътрудничество за привличане на всички високотехнологични компании на Земята към проектите по темата. Ярък пример за това е проектът за доставяне на марсианска почва на Земята, в който освен американската космическа агенция НАСА ще участват Европейската космическа агенция (ESA) и Airbus-France.

Последният ще проектира и изгради товарен космически кораб Earth Return Orbiter (ERO), който има за цел да достави марсианска почва от роувъра на НАСА Perseverance на Земята. Цената на американско-европейския проект, изчислена за няколко години, ще възлиза на няколко милиарда и се превръща в един от най-важните етапи на изследване, целящ да потвърди съществуването на живот на Марс. Масата на първото товарно междупланетно превозно средство ERO ще бъде 6.5 тона.

Стартът е планиран за 2026 година. Двигателят на ERO ще бъде комбинация от химически и електрически инсталации и ще бъде изграден от компанията Thales Alenia Space от Италия. На бъдещия йонен двигател ще са необходими гигантски слънчеви панели, което ще доведе до размах на крилата до 39 метра. След като Rover Perseverance събере необходимите проби от марсианска почва.

След това те ще бъдат прехвърлени в ESA, който ще достави товара, опакован в контейнер с размер на футболна топка, в орбита с помощта на превозното средство Mars Ascent. Товарният кораб ERO вече ще бъде в орбита, а задачата му ще бъде да прихване товара и да го достави на Земята. Първият товар от Марс се очаква да кацне в пустинята Юта през 2031 година. Общата стойност на проекта за ERO се изчислява на седем милиарда долара.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини