Отидете към основна версия

53 371 95

Опасно ли е ако налеете масло в двигателя над отметката max

  • съвети-
  • масло-
  • двигател-
  • ниво

Интернет пространството е пълно с всевъзможни страшни истории, свързани с повече масло в двигателя отколкото е предписано от производителя. Колко наистина е вредно наливането на повече смазочна течност в мотора и вредно ли е въобще?

Много механици сипват масло, така че нивото му на пръчката да е по-високо от марката max. Обикновено това се прави поради факта, че не са малко съвременните мотори, които „ядат” маслото с апетит. Това означава, че нивото му трябва да се следи и периодично да се долива. Ако не се съобразите с този процес ще се стигне до т.нар. "маслен глад" и вероятно ще приключи с основен ремонт на агрегата.

Какво може да се случи обаче, ако сипете твърде много смазочна течност в мотора. Най-лошото е, че маслото може да започне да влиза във всмукателния тракт на двигателя. В резултат на това маслените канали постепенно ще се запушат, ще се образуват сажди, които ще влязат в картера на двигателя и системата за смазване ще започне да не работи правилно.

А слабо смазаните детайли ще се износят значително по-бързо. Имайте предвид, че тези процеси са бавни, което означава, че може да се предотврати сериозна повреда, ако не отложите посещението в техническия център, където да нормализират нивото на маслото в силовия тракт.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 62 гласа.

Свързани новини