Отидете към основна версия

23 922 19

Касетките се завръщат

  • ibm-
  • fujifilm-
  • касетка

IBM и Fujifilm активно разработват прототипи на носители на данни с капацитет до 35 терабайта, работещи на принципа на популярните в миналото касети с магнитни ленти. Информацията се съхранява по аналогичен начин на традиционните твърди дискове, но при 200 пъти по-нисък разход на енергия. Предимство са и компактните размери на касетките (35-терабайтовит прототип на IBM е 10х10х2 см). 

Новите-стари носители са предназначени за големи центрове за съхранение на данни, които в момента работят с дискове с капацитет до 3 терабайта. Те няма да бъдат достатъчни за големи проекти като телескопа The Square Kilometre Array, който трябва да заработи до 2024 г. Той ще се нуждае от един петабайт памет на ден. Освен това касетките харчат далеч по-малко ток, тъй като за разлика от твърдите дискове не се движат, когато информацията на тях не се чете.

Масовите потребители надали ще имат досег до възродения тип носители на данни. Достъпът до информацията, записана на касета, отнема неприемливо дълго време, понеже изисква физическо превъртане на лентата до съответното място. За сметка на това подобни носители биха били изключително подходящи за архивиране на традиционни твърди дискове.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини