Last news in Fakti

20 Октомври, 2012 11:18 23 915 19

Касетките се завръщат

  • ibm-
  • fujifilm-
  • касетка

IBM и Fujifilm активно разработват прототипи на носители на данни с капацитет до 35 терабайта, работещи на принципа на популярните в миналото касети с магнитни ленти. Информацията се съхранява по аналогичен начин на традиционните твърди дискове, но при 200 пъти по-нисък разход на енергия. Предимство са и компактните размери на касетките (35-терабайтовит прототип на IBM е 10х10х2 см). 

Новите-стари носители са предназначени за големи центрове за съхранение на данни, които в момента работят с дискове с капацитет до 3 терабайта. Те няма да бъдат достатъчни за големи проекти като телескопа The Square Kilometre Array, който трябва да заработи до 2024 г. Той ще се нуждае от един петабайт памет на ден. Освен това касетките харчат далеч по-малко ток, тъй като за разлика от твърдите дискове не се движат, когато информацията на тях не се чете.

Масовите потребители надали ще имат досег до възродения тип носители на данни. Достъпът до информацията, записана на касета, отнема неприемливо дълго време, понеже изисква физическо превъртане на лентата до съответното място. За сметка на това подобни носители биха били изключително подходящи за архивиране на традиционни твърди дискове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PlimP

    1 0 Отговор
    те никога не са и умирали

    Коментиран от #2

  • 2 Юлиян Димитров

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "PlimP":

    Напълно си прав мнго хора в домовете си имат касети и в колите в България масове се слуша музика от касети !

    Коментиран от #3, #6

  • 3 шруум гъбков

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Юлиян Димитров":

    може и да си прав , но нито аз , нито моите познати и приятели не слушат касети , даже повечето хора , които познавам нямат къде да си пуснат касета ако им попадне от някъде
  • 4 VW&Mercedes

    1 0 Отговор
    Abe to vsichki v kolite minahme na flash-ove,vie za kasetki govorite.Da sigurno e guzarsko da podkarash S-Klasse W126 i da ruchnesh v Becker-a kasetka na Helloween.

    Коментиран от #5, #17

  • 5 Speeder

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "VW&Mercedes":

    Буахаххааа идилия просто :D
  • 6 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Юлиян Димитров":

    v koi koli be pich?kasetkata e adio mnogo odavna.v koi sviat jiveete neznam.v domovete si sigurno slushate plochi?

    Коментиран от #14, #16

  • 7 содом

    0 1 Отговор
    най добрият носител на музика е .....МАГНИТНИЯТ,те затова аз си слушам у мойто ОПЕЛЧЕ само NAPALM DEATH
  • 8 гошо

    0 1 Отговор
    vsichko novo e vsichko staro zabraveno
  • 9 jjжгнтв

    1 0 Отговор
    Не съм слушал касета от 10 г. А децата ми не са виждали грамофон в действие. Даже дискове вече не ползваме. Тези "Касети" май само на външен вид ще го докарат на като магнитните носители. На всяко нещо му минава времето.
  • 10 brigante

    0 1 Отговор
    аз продължавам да си ги въртя компакт аудио касетките:) самата механика мно' си ме кефи:) на тези касетки винаги си е можело да се записва не само стерео аналогов сигнал, а също така и цифрови данни, така че са си идеални за бекъп системи на данни, а това че бавно се четат данните не е вярно, защото доста са ускорени см/сек. и главите за четене, и т.н. ... определено имат бъдеще в големите дейта центрове!
  • 11 левски

    1 3 Отговор
    най-качественият носител на музика си остава грамофонната плоча след това е дигиталният звук а този дето ми твърди че на магнитен носител може да се разчита да си гледа работата
  • 12 todortk

    0 1 Отговор
    Това което се ползва в компютрите е с много различно качество от това което се ползваше в касетофоните.
    Записа на данни на старите касетки беше възможен, но некачествен. Единствения случай когато съм ползвал такова нещо беше на Правец 8Д, където нямаше флопи.
    За сметка на това касетните системи за съхраняване на големи обеми от данни в момента се смятат за едни от най сигурните. Естествено, става дума за архивни данни или данни които се четат и записват последователно - иначе няма смисъл цялото упражнение - четенето от произволно място на касетка е изключително бавна операция, с каквато и скорост да се извършва превъртането.
  • 13 todortk

    1 0 Отговор
    Колкото до музика, фото и видео. Качеството на цифровите варианти е по-добро от това на аналоговите, доколкото при тях не се появяват аномалии в резултат от износване на носителя. Иначе цифровия сигнал може да се доближава безкрайно до качеството на аналоговия, но не може да го достигне. Най-многото което може да се направи е да се стигне такова качество, че човешките сензори да не могат да направят разликата. (което е постижимо и може да се каже, че до голяма степен е постигнато)
  • 14 Антонио Стойков

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "ВИП АМГ":

    Невеж, плочите имат невероятно качество.

    Коментиран от #18

  • 15 Истината

    0 0 Отговор
    Касетите с данни се ползват от 50-60 години без прекъсване, на всеки 3-4-5 години се удвоява капацитета. Всички дейта центрове използват касети. Статията е не за завръщането на аудио касетите, а за изобретяването на още по-плътен метод за запис на данните събиращ до 30 ТБ на касета (в момента актуалните събират по 3 ТБ)
  • 16 Адолф Хитлер

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "ВИП АМГ":

    Това,че ти не ползваш касети не значи,че и никой не ги ползва.Замислял ли си се колко струва един качествен касетен дек да речем на Техникс или на Нортменде.Язък,че си ВИП. Акъла ти е за принсталиране.

    Коментиран от #19

  • 17 anhhhhhhhhh

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "VW&Mercedes":

    to i az tva shtqh da kazvam che sichki sa sus flashki a puk tiq komentirat che kasetki sme slushali v kolite. haha
  • 18 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Антонио Стойков":

    a ti kato titan na misalta shto napravo nesi kupish lampov televizor?
  • 19 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Адолф Хитлер":

    ma polzvai si kasetki be az imam v kolata DVD i me boli fara za kasetkite.