Last news in Fakti

12 Юни, 2020 10:38 2 036 8

IBM отказва да разработва технологията за лицево разпознаване. Било расизъм

  • ibm-
  • лицево разпознаване-
  • расизъм

Широката американска вълна от протести срещу расовия произвол води до неочаквани резултати, включително във високотехнологичната индустрия

IBM отказва да разработва технологията за лицево разпознаване. Било расизъм - 1

Ръководителите на IBM стигнаха до неочаквани заключения, че технологията за разпознаване води до расово профилиране и не съответства на основните принципи на фирмата. В резултат на това призовавайки за национален диалог относно целесъобразността на използването на противоречиви технологии, компанията обявява прекратяването на цялата работа по технологията за разпознаване на лица.

Изпълнителният директор на технологичния гигант изложи своето становище в послание до Конгреса, в което изрази подкрепа за мащабна реформа в полицията като част от предложения проект на „Закон за полицейското правосъдие 2020“. Отсега нататък IBM няма да използва специален софтуер за разпознаване или анализ на лице.

Ръководството на IBM обяснява своето становище с факта, че тези технологии се използват за масово наблюдение, расово профилиране и нарушаване на човешките права. Това не е в съответствие с основните принципи на компанията. В същото време IBM не само няма да разработва и прилага тези технологии самостоятелно, но и няма да използва подобни разработки на други компании.

Ръководителите на IBM призовават за провеждане на общонационален диалог относно уместността на технологията за разпознаване на лица в областта на правоприлагането. От IBM заявиха, че решението да се спре работата по технологията не е реакция от безредиците. Оказва се, че от няколко месеца компанията е планирала да прекрати тази дейност и дори е уведомила своите клиенти и бизнес партньори.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    11 0 Отговор
    Прави са, като цяло. Нали не мислите, че подобни технологии ще се ползват за да следят дали някой не краде в магазина? Та те и сега хванаха достатъчно хора, а после ги пуснаха.

    Подобни технологии винаги се използват срещу нормалните хора и с цел погазване на човешките права.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1234

    18 1 Отговор
    Спрете да произвеждате слънцезащитни кремове, защото са на расова основа. Предлагам да се въведат квоти за бели латиноси и азиатци в НБА, щото сега е само черно там. Всички НПО та които са за черните
    И цганите задължително да дадат пример като заживеят в негърско или циганско гетп
  • 4 357

    4 0 Отговор
    Защо ми се струва че тази технология и по-точно софтуера се разработват от Майкрософт а не от
    IBM?
  • 5 Ивайло

    16 0 Отговор
    Ми докато в света има различни раси, които си имат своите специфични белези, дотогава ще има и расово профилиране при лицевото разпознаване!!! Все едно на черното да кажеш бяло - просто не може!!!
  • 6 радев

    6 0 Отговор
    И това стана расизъм!Всичко което не ви изнася е расизъм.
  • 7 Американците

    9 0 Отговор
    винаги са имали проблем с разпознаване на цветнокожи, особено на тъмно
  • 8 боже

    6 0 Отговор
    Защо не слезе господ и да си прибере либераската вересия ?