Last news in Fakti

30 Март, 2023 15:16 1 908 5

Хакери разбиха патентования комуникационен протокол на IBM

  • хакери-
  • ibm

Специалисти оцениха сериозността на проблема на 9.8 от 10

Хакери разбиха патентования комуникационен протокол на IBM - 1

Изследователи по сигурността предупредиха, че хакери са се възползвали от критична уязвимост в приложение за споделяне на файлове на IBM. Всичко в името на инсталирането на т.нар. рансъмуер на фирмените сървъри.

IBM Aspera Faspex се използва от големи организации за прехвърляне на големи файлове или обеми от файлове при високи скорости с фино управление. Той работи на собствен протокол на IBM.

IBM откри критична уязвимост във версиите 4.4.2 Patch Level 1 и по-стари и насърчи потребителите да актуализират системата, за да коригират пропуска. Уязвимостта, проследявана като CVE-2022-47986, позволява на хакерите дистанционно да изпълняват злонамерен код, като изпращат специално създадени "извиквания" към наследен програмен интерфейс.

Специалисти оцениха сериозността на проблема на 9.8 от 10, предвид потенциала за лесна експлоатация и щети. Уязвимостта се използва за инсталиране на рансъмуер, а сред използваните типове зловреден софтуер е Linux версията на IceFire, която криптира файлове. Също така се спекулира, че нападателите могат да използват Aspera Faspex, за да откраднат важни данни, преди шифроването им на сървърите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 3 Отговор
    Интернетът се превърна в едно несугируно, опасно място. Никой не е застрахован. Аз добре, че съм криптиран. В един определен момент, нали си знаете, че Вова ще клъцне кабела?

    Коментиран от #4

  • 2 рано или късно

    10 1 Отговор
    технократщината ще се самоликвидира
  • 3 ама друг път

    4 0 Отговор
    За това никакви автономни коли , самолети , кораби и т.н. или казано по друг начин , колкото повече електроника , толкова повече проблеми !
  • 4 Да, добре ...

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Кой е Вова и защо ще клъца кабела

    Коментиран от #5

  • 5 Ами

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Да, добре ...":

    Путин бе глупак