Отидете към основна версия

3 136 56

Tesla ще вложи рекордните $12 млрд. в нови заводи

  • tesla-
  • гигафабрика-
  • завод-
  • инвестиция

През следващите две години Tesla ще похарчи умопомрачителната сума от $12 млрд. (€10.1 млрд.) в строителството на нови фабрики за производство на електромобили и батерии за тях, съобщава Electrek. Инвестицията е част от нов финансов план, с който компанията смята да разшири значително производствените си мощности.

Тази година Tesla е вложила в строителството на нови заводи $3.5 млрд. (€3 млрд.). Още догодина обаче инвестициите ще бъдат почти удвоени до $6 млрд. (€5.1 млрд.). Толкова ще бъдат похарчени и през 2022-ра.

Заделените средства ще бъдат използвани за финансиране на проекти в Азия, САЩ и Европа. Част от тях ще бъдат вложени в разширяване на производствените мощности в Гигафабриката в Шанхай, а останалите - в строителството на новите заводи в Тексас и покрайнините на Берлин.

Допълнителни инвестиции ще бъдат направени в поточни линии за сглобяване на новия Model Y, каквито ще има в три от фабриките на Tesla. Средства ще бъдат вложени и в разработката на слънчевите панели Solar Roof, с които батериите на електромобилите се зареждат безплатно.

През септември Илон Мъск обяви, че дългосрочната цел на Tesla е да увеличи производствения си капацитет до 20 млн. електромобила годишно. През 2019 г. компанията е продала около 365 000 бройки от четирите модела в гамата си.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини