Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 11:50 3 132 56

Tesla ще вложи рекордните $12 млрд. в нови заводи

  • tesla-
  • гигафабрика-
  • завод-
  • инвестиция

През следващите две години Tesla ще похарчи умопомрачителната сума от $12 млрд. (€10.1 млрд.) в строителството на нови фабрики за производство на електромобили и батерии за тях, съобщава Electrek. Инвестицията е част от нов финансов план, с който компанията смята да разшири значително производствените си мощности.

Тази година Tesla е вложила в строителството на нови заводи $3.5 млрд. (€3 млрд.). Още догодина обаче инвестициите ще бъдат почти удвоени до $6 млрд. (€5.1 млрд.). Толкова ще бъдат похарчени и през 2022-ра.

Заделените средства ще бъдат използвани за финансиране на проекти в Азия, САЩ и Европа. Част от тях ще бъдат вложени в разширяване на производствените мощности в Гигафабриката в Шанхай, а останалите - в строителството на новите заводи в Тексас и покрайнините на Берлин.

Допълнителни инвестиции ще бъдат направени в поточни линии за сглобяване на новия Model Y, каквито ще има в три от фабриките на Tesla. Средства ще бъдат вложени и в разработката на слънчевите панели Solar Roof, с които батериите на електромобилите се зареждат безплатно.

През септември Илон Мъск обяви, че дългосрочната цел на Tesla е да увеличи производствения си капацитет до 20 млн. електромобила годишно. През 2019 г. компанията е продала около 365 000 бройки от четирите модела в гамата си.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е кво стана?!

    26 9 Отговор
    Нали чекаме да фалира!

    Коментиран от #36

  • 2 БАЙ Х@Й

    16 15 Отговор
    А пари за водата ще има ли ?

    Коментиран от #5, #22

  • 3 Тея работят и през пандемията

    2 14 Отговор
    и скоро ше ги карантинират сичките;
  • 4 Сомалийския пират

    3 6 Отговор
    Една от тях ще е в България, президента има тесни контакти с Мъск и се познават от престоя си в САЩ,после баце ще умре от яд.
  • 5 Не се притеснявай

    15 11 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Още в момента Тесла има 14 милиарда свободен кеш в банката. През следващата година ще изкара още. И най-веселото е, че поне 3 от тези 12 милиарда, ще са подарък от стогодишните.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Гоненка

    17 7 Отговор
    Хайде честито настигане на Тесла от останалите!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАЙ Х@Й

    19 13 Отговор

    До коментар #5 от "Не се притеснявай":

    Те и КТБ бяха с големи активи три дни преди фалита, и Леман брадърс бяха в топ пет, .....! А от парите за които пишеш над един милиард са политически рекет над фирми с ДВГ!

    Коментиран от #14

  • 9 CL500

    11 12 Отговор
    То хубаво, ама да вземат първо да помислят за качеството на автомобилите си, защото десетки други производители ще залеят пазара с тяхните автомобили. И то говорим за концерни, които ЗНАЯТ как се произвежда качествено без да ти падат броните, да ти се чупи окачването в движение и т.н. :-)
    Интересно, защо след поредното супер печелившо 3-месечие, акциите им нещо едвам кретат и дори падат...
    Лусид вече ги бие и по пробег, другите до година са ги настигнали...
    Да не говорим и за липсата им на модели..въртят едни и същи вече с години, а те омръзват. Конкурентите ще предложат всякакви модели, в различни класове, визия и т.н..

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Хахахаха

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "CL500":

    Като БМВ с една трета оплаквания от клиенти, заради скоростни кутии! А между другото, тях кога ще ги изтеглят? 33 процента, проблеми! Не е ли малко много?
  • 11 Фен на якия

    3 3 Отговор
    дЖо*йт: 2019 - 365 000; 2020 - 550 000; 2021 - 1000 000;
    2022 - 1500 000 ..................................................................
    2052 - 19 000 000
    2053 - токов удар.......

    Коментиран от #27

  • 12 БАЙ Х@Й

    13 13 Отговор
    А като залеят пазара, със старите батерийки какво ще става ? Щото нашите сметища и закопани ..... са много ЕКО !

    Коментиран от #37

  • 13 Дизела

    14 12 Отговор
    Фантазии Тесларски.Мечтите са безплатни.
  • 14 Пак обърка двата щата

    11 7 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й":

    Я си помисли дали политиците дават тези милиарди на Тесла или стогодишните сами им ги дават, за да не дадат още повече за глоби, за това че убиват хора? Ежегодно много повече хора отколкото е убил коронавируса досега.

    Коментиран от #48

  • 15 Xaxaxa

    7 7 Отговор
    Те първо да си върнат борчовете към държавата, пък после да казват колко ще наливат за нови заводи.

    Коментиран от #24, #35

  • 16 Те и сега продават

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "CL500":

    Защо говориш в бъдеще време? Нека поговорим в минало за да са реални цифри а не прогнози. Колко броя е продал досега mercedes от своя супер качествен EQC, който щеше да е убиецът на Тесла?

    Хората вече не могат да бъдат излъгани само с опаковка. За тях вече е по-важно съдържанието. Както виждаш проблемите с броните и окачването са решени. Още с покупката, всеки клиент знае че е заложил на производител без опит. Ако си гледал клипове, още по пътя за новия автомобил се чудят какви ли забележки по външния вид ще има, но са готови да вземат автомобила въпреки тях.
  • 17 Този коментар съдържа снимка/видео и ще бъде публично достъпен след одобрение от модератор.

  • 18 DrivingPleasure

    10 7 Отговор
    Само като прочетеш че щял да продава по 20 милиона автомобила годишно и до там! Тоя клоун не изтрезнява! Това е производството на Тойота и Фолксфаген груп плюс още малко.

    По-смешното е, че всъщност: "а останалите - в строителството на новите заводи в Тексас и покрайнините на Берлин." Тосет сега строящите се не са осигурени финансово ;)

    Коментиран от #20, #21

  • 19 гост

    9 10 Отговор
    Мъка , мъкаааа русопитешка , хахахах !!! Омразните американци пак скриха топката на целия свят и показват всеки ден откъде изгрява слънцето , хахах !!! А още нищо не с те видели , това е само загрявката , предстоят още няколко революции , които нямат нищо общо с производство на автомобили !!!
  • 20 Ти четеш ли въобще

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "DrivingPleasure":

    Омразата ти замъглява мозъка:

    Тази година Tesla е вложила в строителството на нови заводи $3.5 млрд. (€3 млрд.). Още догодина обаче инвестициите ще бъдат почти удвоени до $6 млрд. (€5.1 млрд.). Толкова ще бъдат похарчени и през 2022-ра.

    Въпреки тези разходи, всяко тримесечие имат и печалба.

    В кеш имат над 14 милиарда към момента. Само миналия месец за няколко дни събраха 5 милиарда кеш, чрез емисия на 1% допълнителни акции.
  • 21 Защо не

    7 8 Отговор

    До коментар #18 от "DrivingPleasure":

    Вероятно не вярваш, че само след две-три години ще продава над 2 милиона годишно, като задмине продажбите на Мерцедес? И да вярваш или не вярваш това ще се случи.

    И другите ще искат да продават по толкова, но няма да могат да ги произвеждат, защото няма да имат достатъчно батерии.

    Тесла освен че прави собствени фабрики за батерии, вече са подписали дългосрочни договори с останалите производители на батерии, за доставки батерии за 20 милиона електромобила годишно. За другите производители, каквото остане, ако въобще остане.

    Коментиран от #25

  • 22 днес уволни

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    директора на проекта, за пропуска.
    Няма жълт картон. Направо червен. Евала на Мъск.
    Никакъв фъндък и извинения.
    Като искаш да си номер едно, нямаш нужда от посредствени специалисти. Бъркаш-гладувай.
    Наоколо е пълно с акули. Сберкаш-изяждат те. Точка. Още една стъпкана мравка.
    Нямаш право на грешки. Такъв е животът вече. Дори да си чистачка в офис.
    Или се фокусираш в работата и отговорностите си, или си загубеняк цял живот и се чудиш кого да обвиниш.
  • 23 DrivingPleasure

    7 4 Отговор
    Искаш ли да оставим настрани сектантството ви и да говорим наистина в цифри?

    Говорейки за Mercedes EQC защо не го сравнимкъм продажбите на Model S - Не ти предлагам прекия конкурент Model X, а сравнение с по-добре продаващия се и конкурентен ценово Model S.

    Истината е, че в момента (говоря за европа) Model S прави по 200-300 продажби месечно! Истината е, че до Август са продали 2647 автомобила като има месеци с под 100 продажби!

    Истината, ако си говорим с факти и цифри е, че за същия период Mercedes са продали от EQC 5890 автомобила. Porsche са продали от Taycan 5936 бройки, а Audi E-tron ги бие и двете по продажби.

    Това е директната конкуренция и простите цифрички показват, чена основен пазар като европейския "немците" отнасят т'слата по продажби. Сам си отговори на въпроса какво ще стане, когато увеличат моделната си гама надолу и извадят преки конкуренти на 3 и на Y.

    Нещата не са точно така както ги представят а? Тая доминация, за която бълнувате е само в главите ви и в облака йонт, който престъпното афро пафка!

    Коментиран от #33

  • 24 те ще ги върнат

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Xaxaxa":

    но ти за двустайния, кога ще го платиш.
    След двайсе години ли?
    Много си голям, извинявай!
    Смешник

    Коментиран от #31

  • 25 DrivingPleasure

    6 9 Отговор

    До коментар #21 от "Защо не":

    Няма проблем, нека продава повече от Мерцедес, все пак Тесла е масов бранд, Мерцедес е премиум и винаги ще бъде такъв.

    Той може да подпише договор и за 100 милиона батерии, конкуренцията няма да седи и да го голеда, в най-лошия случай ще изгради собствени заводи за батерии и пак ще е в играта. Живеете с мисълта, че всички други спт, само друсаното афро работи и има идеи! Чеки!

    Коментиран от #32

  • 26 DrivingPleasure

    7 6 Отговор
    Не ви харесват цифрите от продажбите нещо ;)
    Здраве да е, оставям ви да биете чело пред плакат на мъск надъхвайки се колко е велик - то за сектанти нищо не помага
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 прай пуфпаф, мечтае джонката,

    4 6 Отговор
    и осъществява мечтите си.
    Евала.
    Тея дето с.е.р.а.т. по него, срещу него да бягат не могат да го стигнат.
    Този човек утре ако фалира и умре като бездомник, ще е допринесъл толкова за развитието и благоденствието на човечеството, колкото не са допринесли 80 процента от него взети заедно.
    За крадците от правителствата на Америка, Русия, България, Беларус, Румъния, КНДР, Аржентина, Турция, Нигерия, Сирия и т.н. (да не продължавам) няма какво да говорим въобще.
  • 31 Хахахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "те ще ги върнат":

    Нито ме знаеш, къде съм, нито с колко съм! 😂😂😂😂😂

    Коментиран от #34

  • 32 гост

    7 7 Отговор

    До коментар #25 от "DrivingPleasure":

    Единствения , дето живее с някакви "мисли" , ама всъщност неосъществими блянове си самия ти , хахах ! Дори самите ти любими немци признаха публично и официално , че Тесла ги е задминала с години и технологично и финансово !!! Лично шефа на Фолксваген обяви , че главната цел на същия за в бъдеще е да настигне КАПИТАЛИЗАЦИЯТА на Тесла , но това дори според него е несигурна цел !! Ще бъдеш много учуден , но фирма с 400 милиарда капитализация може да си осигури не 12 , а 120 милиарда само докато мигнеш !! Което е само мечта дори за Фолксваген , да не говорим за нещастните ти "премиуми" Мерцедес и БМВ , които единственото което очакват е кой точно китаец или дори самата Тесла ще пожелае да купи , за да споделят съдбата на останалите , като Ягуар , Волво , Ланд Ровер и т.н. , тоест "маркова опаковка" на масова техника за еснафи !! Обаче както върви и там няма да се котират много , никой еснаф не обича "прости" марки като Тесла да го правят смешен по улиците , а и о , ужас , омразната Тесла май вече е доста по-модна от тях , хахахахах !!!

    Коментиран от #41, #47

  • 33 Продължаваш да драйфаш, драфинг

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "DrivingPleasure":

    Когато излезе EQS, тогава го сравнявай с модел S и Х.

    EQC е аналог на модел 3 и У. Сравнявай де?
  • 34 бе да ти кажа

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Хахахаха":

    Не вярвам да си му на ръста, аверче
    Май даже на моя не си.
    Имам предвид, че мъжът се мери колко е висок........като си стъпи на портфейла

    Коментиран от #38

  • 35 Хайде стига партенки

    8 7 Отговор

    До коментар #15 от "Xaxaxa":

    Тесла още преди доста години върна държавния заем. В момента всичките дългове са за под 14 милиарда. Тоест в момента имам повече Кеш отколкото са и дълговете. Volkswagen от друга страна има 200 милиарда дългове и няколко пъти по-малко кеш и пазарна капитализация. Кой ли е по-добре финансово?
  • 36 Rado

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Е кво стана?!":

    Само русофилите чакат
  • 37 ще ги пратят със ракетата

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й":

    на слънцето да си изгорят.
    Ти се тревожи тая зима как ще пълниш резервоара, че безработицата се покачва. А относно боклуците, ти още ползваш найлонови торбички, нали.
    Все едно да агитираш за вегетарианство, дъвчейки телешки стек.
  • 38 Хахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "бе да ти кажа":

    Да де! Това имам предвид!

    Коментиран от #39

  • 39 Остроумен си, харесва ми.

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Хахахаха":

    Даже не се дразня.
    Търсиш ли работа?
    Мисля че мога да ти направя добро предложение ако си наистина така продуктивен.
  • 40 Гост

    2 2 Отговор
    И пак ще прави за година колкото Фолксваген за месец хахахахахха

    Коментиран от #43

  • 41 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Задминала ги с години технологично хахахахах Затова ли се разпада по пътищата хахахахаха Това ще да е някакво технологично разпадане хахахахаха И онзиден технологично си изтеглиха кочините с технологично дефектните носачи хахахахаха
  • 42 Явно нямате време за 17 мнение

    12 3 Отговор
    Ще пробвам пак. Ето докъде стигна подготовката на терена в Тексас за три месеца. Скоро започва строежът на сградите, а догодина по това време ще излезе първата продукция. Всички други терени вече са подготвени и от решението за строеж на сграда до първата продукция в нея ще отнема по-малко от година.

    Коментиран от #44

  • 43 Дрън-дрън

    4 5 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Какво ще прави за месец Volkswagen? Електромобили? Батерии? Зарядни станции? Фотоволтаични панели? Единственото което може да направи повече от Тесла са вурстове, защото Тесла не прави такива.

    Коментиран от #51

  • 44 pepy

    13 1 Отговор

    До коментар #42 от "Явно нямате време за 17 мнение":

    Някои трудно ще разберат какво им показваш и какво искаш да кажеш... трябваше първо да пуснеш Остин-Тексас от 27.07.2020 год... Който иска обаче може да намери всички клипове в тубата...

    Коментиран от #45

  • 45 Изгледай клипа

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "pepy":

    Започва с ден 1 и таймлапс през дните до вчера. Важното е че на тази празна земя, след година вече ще се произвеждат няколко вида електромобили, като тестовата серия за пикапа се очаква да е през май месец, тоест след седем месеца на тази гола поляна.

    Коментиран от #46

  • 46 pepy

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Изгледай клипа":

    Гледах го още сутринта... както и всички останали... Много често на Ранди /Randy/ са по-добри, нищо, че не прави всеки ден ...
  • 47 Plameni

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Хвалиш Тесла ,а пишеш че караш Mercedes SLK ,друг път пишеш че караш 5 серия на BMW хахаха

    Коментиран от #52

  • 48 Хайл

    1 9 Отговор

    До коментар #14 от "Пак обърка двата щата":

    А кой дава субсидиите бе лупи? Що не кажеш за тях ами само статистиката от мъск дъвчеш???тесла е БАЛОН,не искаш да го признаеш

    Коментиран от #49, #50

  • 49 Дрън-дрън

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Хайл":

    Ще дадеш ли пример за държава, която дава субсидии само на Тесла, а аз ще ти дам пример в който родината на Тесла дава субсидии НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОСВЕН НА ТЕСЛА. Но въпреки това, там се продават най-много Тесли.

    И технически се субсидират клиентите, като им се връща част от платеното.
  • 50 руска смрад

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "Хайл":

    Тесла било балон хахахаха.Къде се намирате такива жалки и недоносени индивиди не знам...
  • 51 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "Дрън-дрън":

    Коли за продаване, тесларче. Коли за пари прави Фолксваген. За печалба ги прави и прави 15 пъти повече коли от Тесла, с по-малък завод хахахахахахахха

    Коментиран от #53, #54

  • 52 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Plameni":

    На два пъти беше казал и че кара Рено 19. Май всъщност кара по гуменки хахахахах
  • 53 Не думай?

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Абе Volkswagen нямаш ли 100 фабрики по цял свят с което се гордеехте в предишната тема? Сега ще ги изкараш, че произвеждат всички 10 милиона в една единствена фабрика?


    Май при вас фактите са доста разтегливо понятие и зависят от това, каква гледна точка защитавате
  • 54 Кой печели повече от автомобил?

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Колко е маржът на брутната печалба на Volkswagen? При Тесла за последното тримесечие е 27,7% . Както виждаш милиард и нещо разходи по заводите и въпреки това са на печалба.
  • 55 И не забравяйте тези мъдри слова!

    6 0 Отговор
    Илон Мъск вече е постигнал резултати, които изглеждат недостижими за мнозина. От Tesla доказаха, че електрическите превозни средства могат да бъдат печеливши.


    За мен това е потвърждение, че след пет до десет години най-ценната компания в света ще бъде компания, която произвежда електромобили.
  • 56 А дано

    0 3 Отговор
    От тия милиарди да заделят малко да могат поне да си плащат водата на заводите