Отидете към основна версия

4 503 9

В Камчатка откриха нов минерал, подходящ за електромобилни батерии

  • петровит-
  • минерал-
  • батерия-
  • акумулатор

Учени от Държавния университет в Санкт Петербуг (СПбГУ) откриха в Камчатка нов вид минерали, от които могат да се произвеждат батерии за електромобили. Структурата на петровита, както е кръстен минералът, го прави подходящ за използване в йон-натриеви акумулатори - евтина алтернатива на масово разпространените йон-литиеви аналози.

Йон-натриевите акумулатори имат по-големи размери и не са особено привлекателни за производителите на мобилни устройства. За сметка на това стават за захранване на едрогабаритни консуматори като електромобили и за стационарни хранилища на електроенергия.

Петровитът се състои от атоми кислород, сяра и мед и има пореста структура. Кухините в него са съединени от каналчета, по които могат да се движат относително малките атоми на натрия. Това прави минерала йонно проводим и подходящ за използване в качеството на катод за батерии.

Петровитът е кръстен на кристалографа от СПбГУ проф. Томас Георгиевич Петров. Той и учениците му Аркадий Глинкин и Сергей Мошинкин създават първата в света технология за изкуствено култивиране на ювелирен малахит.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 20 гласа.

Свързани новини