Отидете към основна версия

4 848 12

Apple ще плати глоба от €10 млн. евро за измама относно "водоустойчивия" iPhone

  • apple-
  • iphone-
  • измама-
  • водоустойчив телефон

Този път наказанието за подвеждане на потребителите на iPhone относно хидроизолацията на смартфоните се присъжда на американския технологичен гигант от италианския регулатор

"Ябълковата" компания е призната за виновна в умишлена измама към потребителите си, като е обвинена и в нелоялна реклама. Този път наказанието за подвеждане на потребителите на iPhone относно хидроизолацията на смартфоните се присъжда на американския технологичен гигант от италианския регулатор, Агенцията за конкуренция и защита на пазара.

Италианският антитръстов регулатор глоби Apple с 10 млн. евро (12 млн. Долара), като предяви искове с две точки срещу компанията. Първо, рекламите на някои модели смартфони на Apple не дешифрират условията, при които са проведени тестовете за водоустойчивост. На второ място, от Apple отказват да обслужват по програмата за безплатен гаранционен ремонт iPhone, повреден в резултат на проникване на вода в кутията.

Класът на водоустойчивост IP68, който многократно е посочен в рекламите на iPhone, е присъден на смартфони при перфектни тестове в чиста вода и позволява на устройството да прекара до половин час на дълбочина, например, 6 метра за най-новия iPhone 12. Въпреки това, в реалния живот смартфоните попадат в мръсни или хлорирани води, а също така влизат във водни басейни със силно течение. Освен това IPhone-ите, повредени от вода, анулират гаранцията.

Прави впечатление, че смартфоните от почти всички производители в света се подлагат на подобни тестове в идеални лабораторни условия. Глобата от 12 милиона долара по никакъв начин няма да засегне бизнеса на компанията с пазарна капитализация от 2 трилиона долара, но ще навреди на бизнес репутацията на Apple, която също е длъжна да публикува диспозитива на решението на италианския регулатор на своя уебсайт.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.

Свързани новини