Last news in Fakti

1 Декември, 2020 13:03 4 842 12

Apple ще плати глоба от €10 млн. евро за измама относно "водоустойчивия" iPhone

  • apple-
  • iphone-
  • измама-
  • водоустойчив телефон

Този път наказанието за подвеждане на потребителите на iPhone относно хидроизолацията на смартфоните се присъжда на американския технологичен гигант от италианския регулатор

Apple ще плати глоба от €10 млн. евро за измама относно "водоустойчивия" iPhone - 1

"Ябълковата" компания е призната за виновна в умишлена измама към потребителите си, като е обвинена и в нелоялна реклама. Този път наказанието за подвеждане на потребителите на iPhone относно хидроизолацията на смартфоните се присъжда на американския технологичен гигант от италианския регулатор, Агенцията за конкуренция и защита на пазара.

Италианският антитръстов регулатор глоби Apple с 10 млн. евро (12 млн. Долара), като предяви искове с две точки срещу компанията. Първо, рекламите на някои модели смартфони на Apple не дешифрират условията, при които са проведени тестовете за водоустойчивост. На второ място, от Apple отказват да обслужват по програмата за безплатен гаранционен ремонт iPhone, повреден в резултат на проникване на вода в кутията.

Класът на водоустойчивост IP68, който многократно е посочен в рекламите на iPhone, е присъден на смартфони при перфектни тестове в чиста вода и позволява на устройството да прекара до половин час на дълбочина, например, 6 метра за най-новия iPhone 12. Въпреки това, в реалния живот смартфоните попадат в мръсни или хлорирани води, а също така влизат във водни басейни със силно течение. Освен това IPhone-ите, повредени от вода, анулират гаранцията.

Прави впечатление, че смартфоните от почти всички производители в света се подлагат на подобни тестове в идеални лабораторни условия. Глобата от 12 милиона долара по никакъв начин няма да засегне бизнеса на компанията с пазарна капитализация от 2 трилиона долара, но ще навреди на бизнес репутацията на Apple, която също е длъжна да публикува диспозитива на решението на италианския регулатор на своя уебсайт.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jack Bauer

    35 3 Отговор
    След като Apple ще бъде глобена с 10 млн. EUR за лъжа за водоустойчив телефон, в задачата се пита с колко трябва да бъдат глобени, персонално, българските политици за всичките лъжи през последните 25-30 години?

    Коментиран от #4

  • 2 Този

    12 7 Отговор
    Хахаха, че коя компания ремонтира гаранционно наводнен телефон, кажете една поне.
  • 3 друг път

    3 14 Отговор
    Няма измама. Който е гледал рекламата знае, че Апъл казват: "up to 6m for 30 min"

    Италианските комунисти се чудят откъде да щипнат някой долар.
  • 4 сектант

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Jack Bauer":

    на този въпрос най-добре ще отговори господин бай ставри
  • 5 СъдийСвят

    7 1 Отговор
    Представям си как Българската прокуратура отправя подобни обвинения на Епъл и иска да ги осъди за подобни измами. Ама не по-сладко е да съдиш съседа (който има панелка и трабант), вместо този, които има много пари.

    Коментиран от #6

  • 6 Апъл

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "СъдийСвят":

    И каква точно е измамата, че от статията не се разбира?
  • 7 комитата

    8 1 Отговор
    че фолцфаген си лъже от години и продават с китайски части коли на балъците
  • 8 asd

    2 1 Отговор
    сони също си рекламираха телефоните като водоустойчиви и в същото време в гаранционните условия пишеше че отпадат при намокрен телефон :Д
  • 9 сда

    0 3 Отговор
    интересното в случая е че Ганъо като му кажат че телефона му е водоустойчив (рабирай на пръски дъжд и случайно намокряне) той влиза да се изкъпе с него да провери :Д

    Коментиран от #10

  • 10 ЕКСПЕРТА

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "сда":

    1-но е водоустоичив , и съвсам друго е воден . това е все едно да сравняваш мек и голям с твърд и малък. хахаха
  • 11 xyz

    1 0 Отговор
    Щом като страна от ЕС има проблем с производител и търговец, не е ли редно да се вземе колективно решение от европейските институции и да се защитят всички потребители...

    Коментиран от #12

  • 12 АкоНЕСи

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "xyz":

    Ако не си разбрал вече 15 години сме в ЕС: когато има печалба: печалбата отива в най-старите и големи членове, когато има загуба: карат и ние да плащаме и на това му викат солидарност. Та не очаквай да има колективна глоба.... то и VW го показа: когато лъжеше потребителите си: за САЩ изплати глобите за Европа каза: ама няма какво да плащаме, нищо че сме лекета... за да продължим да сме лекета, трябва да не плащаме и да лъжем пак и пак.