Отидете към основна версия

6 857 16

Michelin ще произвежда гуми от... слама и ориз

  • гуми-
  • слама-
  • ориз-
  • екология

Напълно екологичните гуми ще са налични до 2050 година

Michelin обяви планове за разработване на иновативни технологии за производство на екологични гуми. Според идеята на специалистите при производството на гуми инженерите ще използват както рециклирана пластмаса, така и вторични отпадъци, включително оризова люспа и царевична слама.

В момента основните компоненти, които се използват за създаване на гуми, са каучуци, получени от масло. Те се основават на синтетичен полимер - бутадиен, който осигурява надеждно сцепление и устойчивост на мокри пътища, а също така е устойчив на абразия материал. Според статистиката съвременната гума се състои 24% петролни полимери.

Michelin обмисля да замени синтетичния материал с рециклирана пластмаса от опаковъчни материали и пластмасови контейнери. Освен това, когато създават ново поколение гуми, инженерите планират да използват естествена биомаса. По-специално в производствените процеси ще се използват дървесни отпадъци, оризова люспа и царевична слама. Според експертите такива технологии ще позволят да се създадат напълно екологични гуми без вреда за околната среда, като това обаче ще се случи до 2050 година.

Друг проект, който ще се хареса на зелените активисти, ще бъде заводът за рециклиране на гуми, който Michelin, заедно със шведската компания Enviro, ще внедри в Чили. Капацитетът на иновативното предприятие ще бъде достатъчен за обработка на до 30 хиляди тона гуми годишно, което е около 60 процента от всички гуми, предадени от местните жители за рециклиране.

Очаква се новото съоръжение, в което двете компании инвестират около 30 милиона долара, да бъде построено в Южна Америка през 2023 година. В началото на февруари MINI пък обяви, че ще спре да използва естествена кожа за тапицерията на бъдещи модели в полза на околната среда. Според представители на марката отказът от естествена кожа ще бъде ключов фактор при прехода към така наречената природозащитна икономика.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.

Свързани новини