Отидете към основна версия

4 179 17

Изкуствен шести пръст влияе върху работата на човешкия мозък

  • допълнителен палец-
  • шести пръст-
  • експеримент

Учените са се опитали да разберат колко силно ще бъде влиянието върху човешкия мозък, ако появата на още един допълнителен палец разшири възможностите на човешката ръка при решаването на сложни проблеми

Ново проучване на изследователи от Университетския колеж в Лондон (UCL) изследва ефектите на роботизирания допълнителен пръст върху човешкия мозък. Експериментът се основава на хипотезата, че наличието на още един палец позволява на човек да премине към следващия етап от еволюционното си развитие и да овладее нови движения.

Учените са се опитали да разберат колко силно ще бъде влиянието върху човешкия мозък, ако появата на още един допълнителен палец разшири възможностите на човешката ръка при решаването на сложни проблеми. Например, с два палеца, човек успява успешно да създаде кула от блокчета с една ръка.

Експериментът се основава на проект, наречен "Третият пръст" на дизайнера Дани Клод, който се опита да преосмисли възгледа ни за протезирането, замествайки възстановяването на функциите на ръката с разширяване на възможностите на човешкото тяло. Невролозите от UCL проявяват интерес към проекта и използват идеята, за да проучат адаптацията на човешкия мозък към физическо подобрение. Дани Клод също беше поканен да се присъедини към изследователския екип.

Третият палец е отпечатан на 3D принтер и прикрепен към противоположната страна на естествения палец, до малкия пръст. „Новият“ пръст е наблюдаван с помощта на система от безжични сензори.

Двадесет субекта използват допълнителен пръст не само по време на експеримента, но и в ежедневието си, за да свикнат с решаването на различни ежедневни проблеми с него. В лабораторията участниците използват третия си палец, за да развият двигателни умения при хващане на множество топки, например. В същото време учените непрекъснато записват активността на различни части на мозъка.

За изненада на учените първоначалното активиране на определени части на мозъка отслабва с времето. Субектите започват да възприемат излишния пръст като нещо напълно естествено, което не изисква активиране на мозъчната дейност, работещо на ниво инстинкти. Учените дори предполагат, че тялото може да „свикне“ с друга част и разединяването на „третия пръст“ би било възприето като нараняване, подобно на ампутацията на истински пръст.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.

Свързани новини