Отидете към основна версия

7 457 36

Руснаците пращат АЕЦ на Марс

  • роскосмос-
  • марс-
  • аец

Роскосмос проучва възможността за доставка на атомна електроцентрала на Марс

Колонизацията на съседни планети се превръща в задача за човечеството, която ще бъде решена от следващото поколение. Най-вероятните планети за „космическите пионери“ ще бъдат Луната и Марс. Сред приоритетните проблеми, наред с осигуряването на кислород и жизнено пространство, първите заселници ще трябва да решат проблема с осигуряването на колонията с количество енергия, достатъчно за нормалния живот.

Като се има предвид факта, че най-ефективната инсталация, която генерира електричество при сегашното ниво на развитие на науката и технологиите, е атомна електроцентрала, предложението за изпращане на компактна атомна електроцентрала в космоса е най-логичното и осъществимо решение на проблема.

Експерти от петербургското подразделение на Roskosmos KB Arsenal предложиха изпращане на компактна ядрена инсталация на Марс с помощта на обещаващия руски космически кораб "Зевс", чиито полетни изпитания са планирани за 2030 година. Прави впечатление, че самият "Зевс" ще използва собствена атомна електроцентрала за полета.

Проектът на Арсеналското дизайнерско бюро се състои от няколко етапа. Първо "Зевс" ще достави ядрена инсталация до орбита на Марс, след което мини-ядрената централа ще спусната на Червената планета с помощта на парашутна система. На следващия етап ядрената станция ще бъде разгърната и пусната в експлоатация, за да осигури енергия за бъдещата руска колония на Марс.

Забележително е, че космическият кораб "Зевс" ще остане в орбита на Марс, оставайки в точката на Лагранж на системата Марс-Слънце (точката, в която силата на гравитацията от Марс е равна на силата на гравитацията от Слънцето). Бордовите инструменти на "Зевс" биха могли да се превърнат в „високоскоростен канал за предаване на данни на Земята от повърхността на Марс и от космически кораби, обикалящи около планетата.

Работата по разработването на проекта на Зевс се извършва в KB Arsenal от 2010 г., а през декември 2020 г. Роскосмос подписа договор с организацията за 56.5 млн. долара. Завършването на проектните дейности е планирано за 2024 г., а първите летателни изпитания на космическия кораб са планирани за 2030 г.

Основният проблем за бъдещ руски проект може да бъде липсата на адекватно финансиране. За руската космическа програма през 2020 г. бяха отпуснати около 3.6 млрд. долара, което е по-малко от финансирането за френската космическа индустрия, която получи 4.04 млрд. долара. Настоящите лидери на космическата надпревара, Китай и САЩ, похарчиха съответно 8.85 и 47.69 млрд. долара за космически програми.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.

Свързани новини