8 Ноември, 2021 10:43 11 182 43

Термоядреният синтез вече не е само мечта

  • термоядрен синтез-
  • iter-
  • аец

Най-обещаващият и голям проект е изграждането на Международния термоядрен експериментален реактор (ITER), който струва около 22 милиарда долара

Термоядреният синтез вече не е само мечта - 1

Термоядрен синтез - най-чистият и безопасен начин да се осигури на човечеството почти неограничен източник на енергия - става все по-реален. През последните няколко години учените са решили някои сериозни технически проблеми, а правителствата по света инвестират милиарди в изследвания на термоядрената енергия. Повече от 20 частни предприятия в Обединеното кралство, САЩ, Европа, Китай и Австралия работят по създаването на истински термоядрени инсталации.

Днес най-обещаващият и голям проект е изграждането на Международния термоядрен експериментален реактор (ITER), който струва около 22 милиарда долара. Във финансирането на ITER участват държави, в които живее две трети от световното население, включително ЕС, САЩ, Русия и Китай. Пускането на най-големия термоядрен реактор в света е насрочено за 2025 г., а подробности за конструкцията на реактора бяха описани в списание BBC Science Focus.

Проектът ITER предвижда изграждането на реактор от клас токамак, осигуряващ условия за задържане на плазмата с помощта на магнитно поле за създаване на условия, необходими за контролиране на термоядрена реакция. За създаване на плазма в т.нар. токамаци се използва газ, най-често деутерий (изотоп на водорода), който е изложен на високи температури и налягания.

Думата „токамак“ (съкр. от руския израз „ТОроидальная КАмера с МАгнитными Катушками“) е експериментално устройство с тороидална форма, т.е. подобна на кравай, в което се създава и удържа високотемпературна плазма. Главната цел на провежданите експерименти е да се постигне управляем термоядрен синтез, който е един от най-перспективните бъдещи енергийни източници.

Предполага се, че реакторът ITER използва деутерий, смесен с друг водороден изотоп и тритий, като гориво. Именно тази смес в момента е оптимална за получаване на излишна енергия по време на работа на токамак. Запасите от деутерий, който се съдържа в морската вода, са практически неограничени, но досега са добити само 20 кг тритий и производството му тепърва ще трябва да се установи на термоядрените станции.

Прави впечатление, че известно количество радиоактивни отпадъци ще се генерират в процеса на „умножаване на тритий“. Въпреки това, техният полуразпад е само 100 години, за разлика от хиляди години за отпадъците, генерирани в съвременните атомни електроцентрали.

Експеримент за синтеза на деутерий и тритий започна през септември тази година в термоядрен реактор Joint European Torus (JET) в Оксфордшир. Учените се стремят да намерят оптималната комбинация от водородни изотопи, за да осигурят най-ефективната реакция при работата на бъдещия реактор ITER.

Очаква се "първата плазма" ITER да бъде произведена през декември 2025 г. През следващото десетилетие реакторът трябва да достигне пълна мощност. Температурата на плазмата ще бъде 150 милиона градуса по Целзий, а генерираната енергия ще бъде 500 мегавата за всеки 50 мегавата изразходвана топлинна енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 40 Отговор
    Тия англичани ще взривят Европа.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Това е бъдещето и ще спаси планетата ни

    75 4 Отговор
    Стискаме палци проучванията и разработките да са успешни
  • 3 дано си последния

    42 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    засега само твоя ауспух се взривява
  • 4 kvy

    29 3 Отговор
    Там е истината. И твърдоделни батерии.
  • 5 енергетик

    10 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Първо , да си отнесат острова.
  • 6 Токмак

    29 3 Отговор
    Упорито се опитват да намерят какво има в дупката на геврека. А тук, ще копаем лигнитни въглища.
  • 7 некойси

    39 5 Отговор
    Дори и да успеят, това означава преначертаване на целия свят. Говорим икономически и физически. Икономическата система, която познаваме сега трябва да изчезне и да бъде замемена, понеже не е разчетена да работи с изобилие от почти безплатна енергия.
    Веднъж зависимостите от петрол и газ да изчезнат с тях си отиват и средствата за контрол.

    Коментиран от #9

  • 8 Gost

    74 23 Отговор
    Моите извинения на идиотите пишещи тук! Експериментът се провежда в Русия, ако не сте обърнали внимание! Само института Курчатов има възможността да направи подобно нещо, а другите като кърлежи са се залепили за проекта! Това е нещо типично за съвремието - да се четат букви, без да се разбира смисъла на прочетеното и да не се извлича необходимата информация от текста. Това, драги ми списвачи, се учи от трети до пети клас, след това се развива в часовете по литература! Точно затова бяха създадени тези часове - да се приеме към задълбочено осмисляне на прочетеното и се направят логически връзки и умозаключения. Необходима предпоставка за изучаване на философия в горните класове. Ако ви е сложно обясненоето, сложете минус.

    Коментиран от #11, #17, #36

  • 9 Някой

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "некойси":

    И аз това се замислих. Но от друга страна. Държавите, които ще работят с тази технология ще са няколко. И то след десетилетия. А докато стане масово. Може да минат и 50 години. То и сега най- евтината енергия е атома. Ама малко държави го работят. Зависят и от суровини, най вече от Русия. Но си прав, в следващите 50 години енергийния пазар ше се промени. Но дали повечето държави ше сранат самостоятелни играчи. Или пак ше разчитат ма енергия от по-големите играчи...времето ше покаже

    Коментиран от #18

  • 10 Електрошок

    7 52 Отговор
    Ядрената и термоядрената енергетика е пълно самоубийство на човечеството!Колко време трябва на един класически глупак да разбере,че тази енергия нарушава топлинния баланс на планетата.Четете бе!Ако не разбирате от физика,има и други теми,например овцевъдство!
  • 11 Гост

    22 69 Отговор

    До коментар #8 от "Gost":

    Реактора се намира във Франция.Каква русия те гони и по-точно подобни пещерни неандарталци като руснаците къде ги буташ ?! Тея примитивни лекета още един тостер не знаят как да произведат ,ти за сложни технологии ни говориш.Русия е кърлежа и паразита на тоя свят който нищо не дава за развитието на света ,а само краде на готово ресурси !

    Коментиран от #14, #29, #32, #41, #42

  • 12 Електрошок

    7 8 Отговор
    До тук от девет коментара само глупости,оформени наукообразно,както и самата статия!Басирам се,че форумните умници не могат да различат възобновяема от невъзобновяема енергия.Ще се радвам,ако се появи поне един,който разбира за какво говоря.

    Коментиран от #19

  • 13 Смях

    2 5 Отговор
    Да се говори за
  • 14 хаха

    45 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Уикипедия: Токамакът е разработен от съветските физици Игор Там и Андрей Сахаров през 50-е години на XX век и вдъхновен от идеята на Олег Лаврентиев.

    През 1963 година в Русия започва да работи първият експериментален термоядрен реактор в света.
  • 15 Ехааа

    14 8 Отговор
    Да се говори за безопасен горещ термоядрен синтез е все едно да се каже, че термоядрената бомба е напълно безопасна. Но ако се постигне ще е добър напредък за необходимата ни енергия. Нещо което се обявява за невъзможно е студеният ядрен синтез. Но ако невъзможното стане възможно, тогава човечеството ще е е постигнало истински напредък в своето съществуване.
  • 16 Електрошок

    23 7 Отговор
    Спасението на човечеството минава през намаляване на енергопотреблението,ограничаване растежа на населението и неестествените му материалистични мераци.
  • 17 Gьот

    5 18 Отговор

    До коментар #8 от "Gost":

    хе хе виж къде са китайците ,къде са питухрашките
  • 18 След 50 години я камилата, я камиларя

    9 41 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Знаеш ли колко са 50 години? Още сега възобновяемата енергия е по-евтина от ядрената и термоядрената. Само стой та гледай какъв автогол си вкараха от Русия с покачването на цените на енергията тази година. Ако досега една фотоволтаична инсталация за собствено ползване се изплащаше в рамките на пет-шест години, при тези цени изплащането е за една-две години и всички ще се втурнат да си инсталират фотоволтаици по покривите още през следващите една-две години. Преминаването към възобновяема енергия ще стане по икономически причини, а не по екологични. Ако за изграждането на една ядрена или термоядрена централа са необходими 20 милиарда евро накуп и десетки години за изграждане, една фотоволтаична централа се изгражда за дни,седмици и месеци в зависимост от големината и започва да дава ток веднага след инсталацията, като всеки отделен човек може да си направи такава централа на покрива или терасата на панелката, като цените започват от 1000 лв.

    Коментиран от #20, #25, #33

  • 19 Ами да се пробвам

    16 4 Отговор

    До коментар #12 от "Електрошок":

    Да видим ще позная ли за какво говориш?

    Термоядрената реакция от термоядрена централа е невъзобновяема енергия, а термоядрената реакция на слънцето преобразувана от фотоволтаици в електрическа енергия е възобновяема енергия.

    Коментиран от #21

  • 20 kvy

    27 5 Отговор

    До коментар #18 от "След 50 години я камилата, я камиларя":

    Къде е евтина??? Една фотоволтаична система 20 kW мощност струва 45-50 000 лв. Да не говорим за мястото което ти трябва, а то е поне 100 кв.м. Кога ще си ги избиеш тези пари???

    Коментиран от #23, #39

  • 21 Електрошок

    5 17 Отговор

    До коментар #19 от "Ами да се пробвам":

    Говоря за топлинния баланс на планетата между постъпила слънчева енергия и излъчена от земята в космоса енергия.Ядрената енергия нарушава това равновесие с трудно предвидими последици.Глобалното затопляне напоследък е мръсна дума,но то се опорочи от тези,които от всичко искат да правят пари.Техният интелект не е за подценяване и затова недоумявам как не разбират,че сме в една лодка.Парадоксално е,че за нула време блокираха планетата и наложиха мерки,а не могат да се справят с едни пластмасови торбички и други отпадъци.Има един видеоклип на Джон Карлин-кзва се"Няма пари в тази работа"-това е и отговора.

    Коментиран от #22, #27

  • 22 kvy

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "Електрошок":

    Винаги съм го казвал и пак ще го кажа: Политиците се месят само там, където има келепир за тях. Иначе пръстта си не мърдат!!!
  • 23 Алекс

    0 8 Отговор

    До коментар #20 от "kvy":

    Сметките ти малко са грешни. Една средноголяма къща, която консумира по 1000kWh месечно има нужда от не повече от 8-9kW система, което при панели с мощност 300-350W са не повече от 25 панела. Повечето панели в този range са до 2кв.м.

    Коментиран от #24

  • 24 Таранко

    15 2 Отговор

    До коментар #23 от "Алекс":

    Тези панели с мощност 300-350W са при 12 или 24 волта напрежение. Като мине през инвертор на 220V и го умножиш по "20-25 панела", както казваш, ще видиш, че излиза доста по-малко от 8-9kW. А нощем? Все още не е вариант да се правят такива упражнения за малки мощности.
  • 25 Бравооо

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "След 50 години я камилата, я камиларя":

    А пресметнали ли сте колко фотоволтаика ще са ви необходими за да произведете енергията необходима на планетата. За 6 години се изплаща фотоволтаик, а знаете ли как се рециклира и каква енергия трябва за това?
  • 26 🐘🐘🐘

    4 8 Отговор
    A ти защо ги пропусна тези класове от 3 до 5 , че не прочете че ITER се намира във Франция ? Май до казармата си повтарял 2-ри клас
  • 27 pbdan

    6 11 Отговор

    До коментар #21 от "Електрошок":

    Това за топлинния баланс ще го разберат много малко участници в тоя форум. Борбата с емисиите на СО2 който задържал топлината е безсмислена ако произвеждаш енергия която не идва пряко от Слънцето или е акумулирана такава(фосилни горива). На практика дали ще гориш фосили (те рано или късно ще свършат) или ще ползваш термоядрена енергия е все едно. Дори термояда е по-опасен с неговата неизчерпаемост въпреки липсата на СО2 емисии.

    Коментиран от #28, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Електрошок

    4 5 Отговор

    До коментар #27 от "pbdan":

    Жалко!Похвалих ти коментара и ме изтриха?!Затова пак ще повторя-обяснил си точно и ясно-по-добре от мен!
  • 31 Едмонд Дантес

    3 1 Отговор
    Всичко се прави за идните поколения . Ама с тия тихи воини , няма да има нищо .
  • 32 По точно

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    В Швейцария.

    Коментиран от #40

  • 33 Мале

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "След 50 години я камилата, я камиларя":

    Колко си зле.Случайно изграждам такива фотоволтаични системи.Само документално,6—8 месеца.А цените тръгнаха нагоре,поради недостиг на суровини,транспорт и др.,понеже 98% идват от Китай.А 1,2 панела по 300w,единия,повярвай ми,няма да ти свършат никаква работа.Не е толкова лесно,колкото изглежда отстрани.

    Коментиран от #38

  • 34 Вътю Т.Панчев

    3 4 Отговор
    А БЕ ДОДЕТО НЕ ВЗРИВЯТ ПЛАНЕТАТА НЯМА ДА МИРЯСАТ.. САМО ЦЕЛУЛОЗАТА И ЕТАНОЛЪТ СА ЧИСТА И ВЪЗОБНОВЯЕМА ЕНЕРГИЯ ,ОКОЛО 40 кВтч ОТ КВАДРАТЕН МЕТЪР ГОДИШНО...АМА ПУСТИ МЪРЗЕЛ И БАНДИТИЗЪМ ..
  • 35 Тихомир

    4 2 Отговор
    От заглавието на статията си помислих, че вече е реалност, а то проект за 22 милиарда. Айде списвахте, като хората. Стига псалми!
  • 36 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Gost":

    Колега,прав си. Технологията е създадена в Русия. Но чети правилно. Статията е относно създаващата се във Франция инасталация ITER по технологията "токамак". Трябва да кажем,че и руснаците са првили опити но задържането на плазмата в тороида е твърде малко за да се генерира изходяща енергия. Сега тези проблеми явно са решени в новата инсталация и е възможен успех.
  • 37 Учен

    5 6 Отговор
    Дрън Дрън Бла Бля и накрая НИЩООООО

    И тъй вече почти един век, от как Руснаците си играха с това в мазето и после го търгашиха на първия западен боклукчия!

    Същото като с нанографените, като със свръхпроводниците, като с всяка модерна дива глупост, която само точи НАРОДНИ ПАРИ към джобовете на "учени"-Шарлатани.
    Та, яжте претоплена скапана манджа на 1 век Бууухахаххаха
  • 38 Да видим кой е зле

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Мале":

    Ти отиваш там, откъдето аз се връщам. Вече трета година имам инсталирана три киловата фотоволтаична централа на покрива и знам за какво говоря. Излезе ми около 3000 лв без конструкцията. И съвет от мен. Въобще не се занимавай да връщаш енергия в мрежата, камо ли пък да ти я плащат на преференциални цени. Въобще не си заслужава нервите. Слагай един инвертор с ограничител и не се занимавай с глупости.
  • 39 Свери си часовника

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "kvy":

    20 киловата централа се нуждае от 60 панела по 300 и няколко вата по 200 и няколко лева , но нека са 300 лв с кабели и конектори, което са 18000 лв
    Мрежов Инвертор Huawei SUN2000-33KTL-А 30kW ти струва още 5000 лв.

    Сложи още две-три хиляди лв за конструкция и станаха 25000 лв с 30 kW инвертор, който може да поеме още 10 киловата панели.

    Тази централа годишно ти произвежда 26 мегаватчаса енергия. По пазарни цени днес един мегаватчас струва 400 лв. Ако цените се задържат такива, означава доход 10 000 лева годишно. За колко години казваш, че ще се върне инвестицията и дали си заслужава? Докато и тече гаранцията, тази централа ще произведе около 600 мегаватчаса за които си платил 25000 лв. Тоест себестойността на един мегават час е 41 лв. Скъпо ли ти се струва 4,1 стотинки за киловатчас?
  • 40 мародер

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "По точно":

    В Швейцария е ЦЕРН а ИТЕР трябваше да се построи във Франция, но търканията на САЩ и ЕС с Русия и Китай нещо мътят и без това мътната вода.
  • 41 Петър

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Много си т...п бе момчето ми, просто ми е безкрайно мъчно да го призная. Поограмоти се малко, няма да загубиш нищо, няма да ти давам и источници, боя се , че няма да ги отвориш. Не си виновен, толкова ти е дала природата, бъди щастлив, може и да си с тоя огромен умствен багаж.
  • 42 Петър

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Atlantico: «Силите на НАТО са изправени пред пълна парализа» Много прост и политически неграмотен народ в този форум за да се потвърдят думите на проф. Христов, че у нас дебилите са 80%. ПОВЕЧЕ СА за огромно съжаление и мразят само една държава, която мразят англичани и кравари-Русия.
  • 43 гост

    1 4 Отговор
    това нас не ни късае, я са го изобретили да работи след 10г., я не. а трябва да се спомене, че това е само и единственно експериментален реактор, не е функционален и тези милиарди се наливат само заради надеждата, засега са успяли да задържат плазмата еднва няколко секунди, как ще успеят да я направят стабилна, постоянна, не се знае. А това за трития не го знаех, признавам. Само се замислете колко слънчеви панела и големи батерии за съхранение на енергията биха могли да се осигурят за тези милиарди, които ще растат все повече и повече, например 100млрд. или дори трилион, докато нещо заработи. Всеки покрив би имал фотоволтаици, от всеки покрив по няколко киловата, 1мгв. батерия във всеки трансформатор и хоп, потреблението пада с 40-50%, ама на, никой не иска така, решение сега, гледат за решение след 50г, дотогава много държави може да са под вода.