Отидете към основна версия

3 394 18

Изчезва ли класическият ключ от автомобилите?

  • ключ-
  • безключов достъп-
  • автомобили-
  • часовник-
  • смартфон

Първо системите за безключов достъп, а сега и смартфоните изземат функциите му

Снимка: Shutterstock

До преди 30 години, отключването и стартирането на автомобила в повечето случаи преминаваше по един и същ начин. Физическият ключ се пъха в клчючалката и чрез отработено завъртане, вратата се отключва. По подобен начин протичаше и процеса по стартиране на автомобила, някой път от втория или третия път.

Малко след това, така нареченото централно заключване с дистанционно придоби популярност и отключването на автомобила започна да се извършва от разстояние, докато процесът по класическо завъртане на първи и втори контакт, преди автомобилът да бъде запален остана.

Технологиите, разбира се напредват и преди около 15 години автомобилите със старт-бутон започнаха да стават все по-популярни и модерни. Заедно с това навлезе и системата за безключов достъп, а комбинацията от двете системи екстри, изисква само ключът да е около автомобила, за да може той да бъде отключен и съответно запален.

През последните няколко години технологията напредна още повече и тези функции са стандартни при доста производители, а други дори замениха класическия ключ с карта. Последният писък на тази мода пък заменя физическия ключ със смартфон или смарт часовник, който иззема функциите на класическият ключ. Към момента това се предлага при малцина производители, както на автомобили, така и на преносими устройства, но в близко бъдеще очакваме тенденцията да привлече повече марки и модели, което да остави физическият ключ в миналото.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини