Отидете към основна версия

14 295 27

Дойде ли времето да инвестираме в криптовалута?

  • криптовалута-
  • инвестиции-
  • биткойн

“Копаенето“ на биткойн и крипто търговията се сблъсква едновременно с подкрепа, препятствия и забрани

Снимка:Shutterstock

Биткойн, итър, тетър, дожкоин, кардано, дигитално евро, дигатлно злато, дигитално сребро, дигитален петрол ... нито един от тези термини не съществуваше преди малко повече от десетина години. Днес те са ключ към нов вид финансово мислене. Криптовалутите и блокчейн технологиите разтърсват радикално финансовия свят. И докато се чудим дали да инвестираме в криптовалута, през 2021 г. криптопазарът достигна обща стойност от над 2 трилиона долара. Нарастващата енергия за добив на биткойн и отделянето на въглероден двуокис в този процес привличат все повече общественото и политическо внимание. Темата дори разрази разгорещени дебати в академичните среди през последните години.

“Копаенето“ на биткойн и крипто търговията се сблъсква едновременно с подкрепа, препятствия и забрани. Докато Ел Салвадор прие криптовалутата като легално средство за търговия и започна да добива биткойни, използвайки вулканична енергия, Китай забрани всички транзакции с криптовалута.

Крипто миньорите в Киргистан ще заплащат по-скъпа електроенергия. Напоследък азиатската страна стана привлекателна дестинация за добиване на криптовалута заради евтиния ток. Междувременно, банки като Goldman Sachs и Morgan Stanley започнаха търговията с криповалута, а Европейската инвестиционна банка пусна първата си дигитална облигация на етереум блокчейн.

Централните банки по света също проучват потенциала за собствена дигитална валута. Централната европейска банка постави начало на активна работа по проекта за дигитално евро през юли т. г. Управляващите, допълнително притискани от частни компании, започват да губят вяра в перспективата банкнотите да продължават да господстват на пазара.

Кой приема криптовалута като заплащане?

Швейцарският луксозен хотел The Chedi Andermatt, контролиран от милиардера Сами Сауръс, приема биткойн и етереум. Хотелска резервация може да се направи с криптовалута в Pavilion Hotels & Resorts – луксозна верига, която притежава имоти в Амстердам, Мадрид, Лисабон, Рим, Бали и Пукет. Швейцарски брокер на застрахователната компания AXA дава възможност клиентите му да заплащат сметки с биткойн.

Microsoft приема плащания с биткойн. PayPal планира за разшири международно услугите си с криптовалута. Латвийската авиокомпания airBaltic стана първият въздушен превозвач, който приема биткойн при плащане още от 2014 г. LOT Polish Airlines ги следва. Coca Cola и туристическият гигант Expedia също влизат в списъка с големи компании, които приемат криптовалута при плащане. И още много други малки и по-големи фирми адаптират разплащателната си система към дигиталните пари.

Да инвестирам ли в криптовалута?

Криптавалутата е сочена както за пример за бърза печалба, така и за светкавична загуба. Крипто пазарът се влияе лесно от събития, политика, изявления на световни лидери или техни публикации в социалната мрежа. Крипто инвеститорите трябва да се информират непрекъснато и да следят тенденциите на пазара. В противен случай лесно ще се превърнат в жертва.

Питър Валтц, брокер на стоковата борса във Франкфурт, споделя прогнозата си за близкото бъдеще на крито инвестициите: „Рано или късно биткойн ще привлече вниманието на всички. Тогава хората масово ще се втурнат алчно да инвестират в криптовалута. Това ще бъде златното време за спекулаторите. Някои ще станат много бързо милионери, но повечето ще се събудят по-бедни от всякога.

В този момент инвеститорите, които са изгубили всичко, ще се обърнат към управляващите за помощ. Те ще ги обвиняват, че не са ги предупредили и спасили. Под обществения натиск правителствата ще бъдат принудени да въведат драконови мерки, за да регулират биткойн и да предотвратят възможността повече хора да пострадат.

Сега е времето политиците и банките да изпреварят този момент и да дигитализират собствените си валути. Така ще пресекат интереса към биткойн, а и ще го оставят да съществува паралелно с дигиталното евро, дигиталния долар и т. н. Това са двата варианта. Кой път ще изберем, ще се разбере в следващите една, максимум две години“ , коментира франкфуртският брокер.

Почитателите на криптовалутата се сблъскват с друго предизвикателство -измамите.
През май на уеб-страница с име и лого HLN - една от най-влиятелните медии в Белгия, за първи път се появява материал, в който се съобщава, че Tesla пуска платформа BitcoinPrime приоритетно за белгийците. Според статията, местните веднага могат да станат милионери, ако инвестират неголяма сума като начален капитал без никакви усилия и финансови познания. Това е чудесен пример за „фейк нюз“.

Миналата седмица хакери откраднаха криптовалутата на около 6 000 клиента на Coinbase. Списъкът с крипто измами е доста дълъг.
“Проблемът е, че хора с ограничени познания инвестират в криптовалута и използват блокчейн технологии. Те често се превръщат в мишена на хакери и финансови измамници. Най-добре е да се разбере за какво става въпрос и да се избягват импулсивни решения, които не са базирани на стабилни знания. Едва след като направят основно проучване и задълбочат познанията си, хората ще са в състояние да направят най-добрите избори за техните вложения.“, съветва стоковият експерт от Франкфурт.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини