Отидете към основна версия

28 375 31

Учени откриха материал, който е два пъти по-здрав от стомана и по-лек от пластмаса

  • материал-
  • учени-
  • откритие

„Невъзможният“ материал може да промени изцяло производството на смартфони и автомобили

Снимка: Shutterstock

Учени откриха интересен материал, който изцяло може да промени производството на различни предмети и дори обекти, като ги направи по-здрави и същевременно много по-леки. Материалът, описан като „невъзможен“ е два пъти по-здрав от стомана, шест пъти по-здрав от бронирано стъкло и по-лек от пластмаса.

За разлика от повечето подобни открития, учените споделят, че този материал лесно може да бъде направен в големи количества, като по този начин може лесно да послужи за направата на автомобили, телефони или дори различни сгради и мостове.

Майкъл Страно, който е един от учените ръководещи проекта споделя, че материалът може да позволи направата на много неща, поради своите странни свойства. При разработването на новия материал, учените са използвали нов процес по полимеризация.

Учените дълго време са търсили начин да направят полимерите, които са използвани за направата на пластмасови 3D предмети, като ги превърнат в 2D такива, за да направят подобен лек и здрав материал.

Сега най-накрая те са успели да направят тази структура, която наричат полиарамид. Новият материал е направен под формата на дискове, които след това могат да се поставят един върху друг и да направят стабилна и здрава конструкция.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 99 гласа.

Свързани новини