3 Февруари, 2022 11:47 28 309 31

Учени откриха материал, който е два пъти по-здрав от стомана и по-лек от пластмаса

  • материал-
  • учени-
  • откритие

„Невъзможният“ материал може да промени изцяло производството на смартфони и автомобили

Учени откриха материал, който е два пъти по-здрав от стомана и по-лек от пластмаса  - 1
Снимка: Shutterstock

Учени откриха интересен материал, който изцяло може да промени производството на различни предмети и дори обекти, като ги направи по-здрави и същевременно много по-леки. Материалът, описан като „невъзможен“ е два пъти по-здрав от стомана, шест пъти по-здрав от бронирано стъкло и по-лек от пластмаса.

За разлика от повечето подобни открития, учените споделят, че този материал лесно може да бъде направен в големи количества, като по този начин може лесно да послужи за направата на автомобили, телефони или дори различни сгради и мостове.

Майкъл Страно, който е един от учените ръководещи проекта споделя, че материалът може да позволи направата на много неща, поради своите странни свойства. При разработването на новия материал, учените са използвали нов процес по полимеризация.

Учените дълго време са търсили начин да направят полимерите, които са използвани за направата на пластмасови 3D предмети, като ги превърнат в 2D такива, за да направят подобен лек и здрав материал.

Сега най-накрая те са успели да направят тази структура, която наричат полиарамид. Новият материал е направен под формата на дискове, които след това могат да се поставят един върху друг и да направят стабилна и здрава конструкция.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    61 1 Отговор
    Айде, чакаме го след 20 години да се появи ...
  • 2 Чорап

    34 4 Отговор
    Не ви ли мирише на нещо?

    Коментиран от #9

  • 3 Lssah

    43 11 Отговор
    И е под формата на ваксина. Само с 5 бустера...
  • 4 гадно

    77 4 Отговор
    Ако това е вярно първите им клиенти ще са им военните и чак след като мине достатъчно време ще допуснат да се използва за всичко останало.
  • 5 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    88 0 Отговор
    Учителите едно време ни учеха каква е разликата между "създадоха" и "откриха" ‼️

    Коментиран от #31

  • 6 Гост

    65 6 Отговор
    Материали за телефони има ама кой има сметка да направи вечната джаджа ?? Във всяко едно производство се залага на печалба от частите след това !! Квото беше беше 90 години битката кой ще изкара по здравия продукт вече не е така ! Няма файда! Така че едва ли някой ще го вложи в масовите неща които копуваме

    Коментиран от #16

  • 7 Асан

    18 7 Отговор
    Знаим ги туз матриял жилязу 60 с братчеда ги крадем ридовну
  • 8 Минчо

    13 6 Отговор
    И аз открих че на Гошо му е много твърд
  • 9 Rado

    18 31 Отговор

    До коментар #2 от "Чорап":

    Ако беше руско откритие ЩЕ ШЕ да е безаналогово
  • 10 Знайко

    63 3 Отговор
    И стъклото, и керамиката, и карбона са здрави. Например керамичните ножове са по-твърди и по-остри, но са по-крехки от железните и се чупят по-лесно. След краткият ми опит с керемични ножове. Реших да се върна към стоманените ножове. И лично аз предпочитам старомодните тежки, но доказани през хилядолетния опит технологии. Които работят добре и не замърсяват природата. Също така това са технологии, които са достъпни и необременени от патенти забпапи и такси. В днешно време патентните права са много рестриктивни и спъват прогреса.

    А може ли да се рециклира този материал? Или като пластмасите и полиетиленовите торбички ще замърсява планетата.

    Стоманата, алуминий, мед, стъкло ... могат да се рециклират до безкрай. Дървото пък изгаря почти напълно, а пепелта му е тор за растенията Затова хората трябва да ползват най-вече материяли, които се рециклират лесно и не замърсяват. Нищо, че са по-тежки и не толкова здрави. Съвременните "пластмасови" автомобили са нетрайни еднодневки и когото излязат от употреба са голям замърсител.

    Коментиран от #17

  • 11 Черен

    14 1 Отговор
    Ба го , намериа ми вибрания.
  • 12 какво

    8 2 Отговор
    Може да се използва при живот на изделието до 20 г. Да се слага в сгради? Като прозорци и врати - да. Да не говорим какво ще стане при 800 градуса целзий. Или при радиация.
  • 13 Коментар

    28 2 Отговор
    И какъв е "новият" материал според статията?!
    Обикновен полимер, който е синтезиран в 2D форми, а после тия форми структурирани едно върху друго??????
    Демек, пак пластмаса, но с друга микроструктура???
    Тва ми напомня на т.нар. мега-гига-хипер футуристичен ДВГ (Duke Engine), за който задокеанците похарчиха тонове пари и който се използва за една от най-скъпите мостри в света, щото за друго не става!
    Т.е. има едни принтиращи зелени гущери, хора, дето ги ползват за квото се сетят, а после осъзнават, че в същност нямя къде да го приложат и така дългът им става още по-голям???!!!
  • 14 Едмонд Дантес

    44 4 Отговор
    Да направят космически кораб. Да натоварят министерският съвет и всички депутати да ги пратят на Марс.

    Коментиран от #15

  • 15 Хехее

    6 8 Отговор

    До коментар #14 от "Едмонд Дантес":

    Искаш си батя, а? Гербелунг!
  • 16 Не е така

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    За нещо, което е качествено направено можеш да се оръсиш доста сериозно, та дори и да не можеш да си го позволиш. От друга страна сега се прокрадва идея да си плащаш такса ползване и никога да не го притежаваш, но и да не се занимаваш с поддръжката му... От друга страна непрекъснатото осъвършенстване на технологиите не предполагат да си купиш еднократно, например телефон и да го ползваш цял живот.
  • 17 ЛАЛЬОООООООУУУУУУ...

    2 43 Отговор

    До коментар #10 от "Знайко":

    ПЕПЕЛТА БИЛА ТОР ЗА РАСТЕНИЯТА...?!?!?!?!!! ЗЕМИ СИ ФЪРЛИ ДИПЛОМИТЕ ОТ ХАРВАРД В КОША.......ПОНЕ ДА БЕ ЧУЛ ЗА ПИГОВОРКИТЕ ЗА ПЕПЕЛТА......

    Коментиран от #19, #27

  • 18 Рашавия

    17 1 Отговор
    След като само в заглавието не пише поне три пъти "руските учени",
    Веднага стигнах до извода че руските учени пак не са открили нищо.
    И сега по сериозно:
    Абе факти защо като пишете за открития тенденциозно забравяте да напишете чии учени(с изключение на горното)?
    Не че ние не се досещаме.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 бай Ставри

    20 2 Отговор
    Откриват археолозите. Учените създават
  • 21 Stalker

    8 2 Отговор
    Звучи чудесно. Едва ли е супер новина, след като вече се продава като плат. Интересна е и цената му 572 евро за квадратен метър, който тежи 175 грама.
  • 22 Шаран БГ

    26 2 Отговор
    На № 17
    Дървесната пепел е идеален тор за обогатяване на почвата !! Пепелта от широколистен дървен материал съдържа около 30 елемента от Менделеевата таблица - фосфор, калий, калций, желязо и други. Нашите градинари от векове знаят, че наторената земя с дървесна пепел дава здрав и лютив чесън на първо място. Този тор се усвоява много по-бързо и по-ефективно от растенията, отколкото химическите фосфорни торове. Агрономите знаят кога , как и на какви почви трябва да се тори с пепел..
    Дървесната пепел смесена с готварска сол или водно стъкло,гасена вар /калци4ев карбонат + 5 молекули вода/ и силициев пясък дава изключителен материал за ненапукваща се замазка на печки и камини и иззиждането им.
    Хората знаят още за какво и как се използва т.н. "лишиена" вода. Вечерта в котел или казан се сипва дървесна пепел. една две шепи разбърква се добре. На сутринта само водата /лишиената/ внимателно се отлива и има различно приложение в бита.
    За използването на пепелта от хората не е нужно да имат дипломи.... Практиката...... му е майката........
    Много от пластмасите се рециклират, но това иска висока култура от хората при изхвърлянето им. А не найлоновите торбички да се ветреят по клоните на дърветата и да застилат крайбрежното морско дъно !
    Впрочем ние нямаме добре изградена система за събиране на употребявана пластмаса и електроника ! В западноевропейските страни пунктове за събиране на тези материали има навсякъде.........

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 факт

    2 2 Отговор
    поредната глупост : "...3D предмети, като ги превърнат в 2D такива ..."
  • 25 Де СИ ВИДЯЛ С ПЕПЕЛ ДА ТОРЯТ?!?!!!

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Шаран БГ":

    ТОРИ СЕ С ТОРТА ОТ ИЗГНИЛИ ДЪРЕСИНА РАСТЕНИЯ ЖИВОТЕНСКИ ЕКСТРЕМЕН ТИ... ПЕПЕЛТА СЕ РЪСИ СААААААМО ТАМ ОКОЛО РАСТЕНИЯТА ..ДОМАТИ ЧЕСЪН .ИТ.Н САМО ЗА ДА НЕ РАСТЕ ТРЕВА ОКОЛО ТЯХ.АКУ ЖИВЕЕТЕ НА СЕЛО ТЪЙЙЙЙ ША СИ УМРЕТЕ ОТ ГЛАД ФИЛОСОФИИИИ...

    Коментиран от #28

  • 26 Пак лъжи

    0 1 Отговор
    Нищо не е по здраво от стомана, пак ни лъжете че в америката са открили нещо велико пластмасата не става за нищо имаме много от нея кофички кисело мляко

    Коментиран от #29

  • 27 Много си прост.

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ЛАЛЬОООООООУУУУУУ...":

    Да бе да.
  • 28 бай Ставри

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Де СИ ВИДЯЛ С ПЕПЕЛ ДА ТОРЯТ?!?!!!":

    Може и да е видял. И аз съм виждал. И да пият белина съм виждал. Какво искаш от народ избираш 12 г да го управлява .., ясно кой, не пиша точно, за да не ми изтрият. Не се сещат, че огънят изгаря всичко, което може да подхранва растежа
  • 29 бай Ставри

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Пак лъжи":

    Понаучи нещо за кевлар. Създаден е преди петдесетина години
  • 30 сори, но не съм робот

    0 0 Отговор
    Добре де, а за колко века се саморазгражда? Или отново ще направим повърхността на планетата пластмасова, после отново ще я спасяваме, но този път други ще "гушнат" печалбата?
  • 31 Марсианец

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    По-правилно е "създадоха". Иначе можем да помислим, че са го "открили" в "намерена" летяща чиния. ;)