Отидете към основна версия

2 540 6

Новости няма: Илон Мъск за резултатите и перспективите на Tesla

  • tesla-
  • нови модели-
  • печалба

Ръководителят на компанията сподели резултатите от дейността на Tesla за 2021 г. и разказа какво очаква марката в бъдеще

Американската компания Tesla проведе събитие, на което сподели подробности за дейността си през 2021 г. В речта си Илон Мъск съобщи много интересна информация за бъдещето на марката и обобщи финансовите резултати.

Струва си да започнем, може би, с продажбите, които през 2021 г. възлизат на 936 хиляди електрически превозни средства (увеличение от 87%). Въпреки това, от тази със сигурност впечатляваща цифра, семейството Model S / X представлява само 24 980 копия. Следователно останалите 911 хиляди екземпляра са за Model 3 / Y.

Във всеки случай годината беше изключително успешна за компанията. Tesla генерира приходи от 53.8 милиарда долара, което е ръст от 71 процента спрямо миналата година. Освен това основният приход идва от автомобилния сектор (47.2 милиарда долара). Инвеститорите на Tesla успяха да съберат $5.52 млрд., въпреки факта, че година по-рано тази сума беше "само" $721 млн.

Не трябва да забравяме, че рожбата на Илон Мъск, компанията Tesla продължава да инвестира огромни суми в развитието на производствените си обекти. Само миналата година 6.5 милиарда долара бяха инвестирани в нови фабрики в Остин и Берлин, Германия.

Струва си да се спрем по-подробно на новите предприятия. Не беше възможно да ги пуснат в пълноценна експлоатация до края на миналата година, въпреки че същият Giga Berlin беше напълно завършен, остава само да се получи разрешение за производство на автомобили от германските власти, с които Мъск все още не е намерил взаимно разбиране.

Кросоувърите Model Y ще бъдат първите електрически автомобили, които ще бъдат построени в новите съоръжения в Остин и Берлин, които ще получат подобрени батерии с 4 680 клетки, осигуряващи 16% по-голям пробег.

И сега основното - тази година няма да има нови продукти!

Дебютът на пикапа Cybertruck, камиона Semi и хиперколата Roadster е официално отложен. Според Илон Мъск пускането на нови електрически превозни средства ще отнеме много ресурси, ще доведе до допълнителни ограничения на доставките и в крайна сметка Tesla ще загуби темпото на производство.

Затова основната задача на компанията е да увеличи производството на съществуващи модели и да разработи хуманоидния робот Optimus, в който Мъск вижда много по-голям потенциал, отколкото в автомобилната индустрия.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини