Отидете към основна версия

5 471 11

Учени разработиха течност, която може да съхранява енергия в продължение на десетилетия

  • енергия-
  • течност

Въпросната течност се нарича MOST (MOlecular Solar Thermal) и се основава на комбинация от въглерод, водород и азот

Учени от шведския технологичен университет "Чалмърс" са разработили химическа течност, която променя структурата си под въздействието на слънчева светлина и може да остане непроменена в продължение на десетилетия. Натрупаната енергия може да се превърне в електричество по всяко време.

Въпросната течност се нарича MOST (MOlecular Solar Thermal) и се основава на комбинация от въглерод, водород и азот. Под въздействието на светлината молекулният ѝ състав се променя в изомер и според учените може да се съхранява в това състояние до 18 години.

За да се получи енергия, достатъчно е MOST да премине през катализатора, където на изхода ще има топлина, която трябва да се подаде към термоелектрическия генератор. Най-интересното се крие в ефективността, която към момента е малка, но учените се надяват да се увеличи.

КПД-то на MOST предполага от 1 кубик течност получаването на само 1.3 W енергия. Учените продължават да работят за подобряване на свойствата на течността и повишаване на ефективността на съхранението на енергия.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.

Свързани новини