Отидете към основна версия

31 070 18

Опасно ли е да купувате кола, облепена с фолио

  • фолио-
  • автомобили-
  • автомобилно фолио

Има два вида защитно фолио: винилово и полиуретаново

Напоследък доста често на автомобилния пазар се срещат употребявани автомобили, чиито каросерийни панели са облепени с фолио. Сега ще обърнем внимание на плюсовете и минусите на този способ.

Има два вида защитно фолио: винилово и полиуретаново. Винилът, като правило, има дебелина само 100 микрона, поради което често се пука или набъбва. Полиуретанът е по-издръжлив и значително по-надежден, защото идва от военната авиация. Този материал има дебелина от 150 до 300 микрона, благодарение на което покритието перфектно предпазва от драскотини и може да издържи безпроблемно ударите от малки камъчета.

Между другото, такъв филм може да спаси колата дори при леки инциденти. В случай на "прилепване" броня в броня, покритието запазва фабричната боя от повреда. И двата вида фолио се прилагат само върху елементите на каросерията, с изключение разбира се на радиаторната решетка и оптиката.

Наистина, такова покритие е в състояние ефективно да устои на драскотини и да предотврати драскотини по боята, но има и много недостатъци. Всичко зависи от начина на залепване. Ако то е направено в домашни условия от лаици по темата, тогава вода може да попадне под него.

Това е сигурен знак, че на това място ще започне корозия върху елемента. Освен това собственикът ще го забележи чак когато ръждата е изяла метала. Ето защо, внимателно трябва да проверете такъв автомобил, преди да го купите.

Още един нюанс. Фолиото и лепилото имат собствен експлоатационен живот. Обикновено, след три или четири години, лепилото започва да се "слива" с боята. Следователно, при отстраняване на фолиото, то се отделя на парчета, оставяйки отчетливи следи върху лака. Това важи особено за предния капак и покрива. И при най-лошия сценарий филмът ще навреди на каросерията.

А ако фолиото е залепено за част от каросерията, която е била небрежно боядисана или с дефекти, то след отлепването му нещата могат да станат трагични. Основното правило, което трябва да знаете, че и най-качественото фолио не издържа повече от шест години. След това можете да го отлепите от колата, но често заедно с боята.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини