Last news in Fakti

15 Април, 2022 09:26 30 871 18

Опасно ли е да купувате кола, облепена с фолио

  • фолио-
  • автомобили-
  • автомобилно фолио

Има два вида защитно фолио: винилово и полиуретаново

Опасно ли е да купувате кола, облепена с фолио - 1

Напоследък доста често на автомобилния пазар се срещат употребявани автомобили, чиито каросерийни панели са облепени с фолио. Сега ще обърнем внимание на плюсовете и минусите на този способ.

Има два вида защитно фолио: винилово и полиуретаново. Винилът, като правило, има дебелина само 100 микрона, поради което често се пука или набъбва. Полиуретанът е по-издръжлив и значително по-надежден, защото идва от военната авиация. Този материал има дебелина от 150 до 300 микрона, благодарение на което покритието перфектно предпазва от драскотини и може да издържи безпроблемно ударите от малки камъчета.

Между другото, такъв филм може да спаси колата дори при леки инциденти. В случай на "прилепване" броня в броня, покритието запазва фабричната боя от повреда. И двата вида фолио се прилагат само върху елементите на каросерията, с изключение разбира се на радиаторната решетка и оптиката.

Наистина, такова покритие е в състояние ефективно да устои на драскотини и да предотврати драскотини по боята, но има и много недостатъци. Всичко зависи от начина на залепване. Ако то е направено в домашни условия от лаици по темата, тогава вода може да попадне под него.

Опасно ли е да купувате кола, облепена с фолио

Това е сигурен знак, че на това място ще започне корозия върху елемента. Освен това собственикът ще го забележи чак когато ръждата е изяла метала. Ето защо, внимателно трябва да проверете такъв автомобил, преди да го купите.

Още един нюанс. Фолиото и лепилото имат собствен експлоатационен живот. Обикновено, след три или четири години, лепилото започва да се "слива" с боята. Следователно, при отстраняване на фолиото, то се отделя на парчета, оставяйки отчетливи следи върху лака. Това важи особено за предния капак и покрива. И при най-лошия сценарий филмът ще навреди на каросерията.

А ако фолиото е залепено за част от каросерията, която е била небрежно боядисана или с дефекти, то след отлепването му нещата могат да станат трагични. Основното правило, което трябва да знаете, че и най-качественото фолио не издържа повече от шест години. След това можете да го отлепите от колата, но често заедно с боята.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мамул

    45 4 Отговор
    Масово българинът се интересува от това колата да смени маслото, да намери "хубави" гуми втора употреба, да му държат спирачките и колата да пали. Темата за фолио върху боята е като темата за фюжън кухня.

    Коментиран от #2

  • 2 Царевичак

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мамул":

    И да имам светлини.
  • 3 Помак

    9 8 Отговор
    ...като няма пара за оргинал и фолиото минава за агне....чувал сам че оргинал мат при някои коли мерцедес, бнве, и по скапи струа между 10 и 30 хил евра...а хти...лудост

    Коментиран от #9

  • 4 Мюмюн (Майкал)

    22 3 Отговор
    Мойто кула е оплепена утвсякаде сас фолиу-пунеже е бяла сам я направил чирвена щот ний ромити умиргами за тоз цвят. Харабия е щот даждат изсахва барже и стои по така....шукаритетна.
  • 5 Внимание опасност

    22 4 Отговор
    Това е най-голямата опасност за живота, която може да си причините. Опасност както за вашия живот, така и за животите на всички в радиус около 100 км около автомобила. Автомобилната фолио по-опасно дори от атомна бомба, внимавайте.

    Е добре де как може да пишете такива "умни" заглавия? Колко пък да е опасно това фолио и за кого е опасно?
  • 6 Юсуф

    16 2 Отговор
    От слънцето фолиото се разпада, особено в ОАЕ.
  • 7 селтак

    4 4 Отговор
    Не,на тва му се вика тунинг и си е тарикатско!
  • 8 Лично мнение

    11 2 Отговор
    Нито едно фолио неможе да изглежда така добре колкото една хубава боя ,говоря за боядисани автомобили които ходят на събития и срещи и то не в Бг.

    Коментиран от #18

  • 9 Someone

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Помак":

    Не е зле преди да пишеш небивалици първо да прочетеш и потърсиш...

    За Мерцедеса, който взех съвсем наскоро цената за сив мат ми беше 4450 лв. с ДДС.
    Ако отвориш ценовата листа на марката и се разровиш ще видиш, че един от топ супер скъпите модели AMG GT 4 Door Coupe, най - скъпият матов цвят е на цена от 14 185 лв отново с ДДС. Не са малко пари, но е доооооста далеч дори от долната граница, която си дал от 10 хиляди евро...

    Коментиран от #12

  • 10 автоджамбаз

    5 0 Отговор
    За опасно не знам, само знам, че е безсмислено, защото ще купите боклук, който да виси на улицата/ в двора. Нито за каране ще става, нито за украса.
  • 11 #3mwrapfilms

    9 2 Отговор
    До автора на статията: Приятелю, нямаш идея за какво пишеш…
  • 12 А ти прочети внимателно

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Someone":

    Не става въпрос за доставка на чисто нова кола с определен цвят. Това което си дал е ДОПЛАЩАНЕ.

    Хайде отиди във фирмения сервиз и пожелай да ти пребоядисат целия автомобил от сив мат на черен или някакъв друг мат, да видим тези 4000 лв дали ще ти стигнат?
  • 13 Явно не разбирач от фолио

    10 2 Отговор
    ТОВА Е НАЙ - ГОЛЯМАТА ПРОСТОТИЯ И НЯМА И 1% ИСТИНА В ТАЗИ СТАТИЯ . МОЛЯ МАЛКО ДА СИ ОГРАМОТИТЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ ПРЕДИ ДА ПИШАТ КАКВОТО И ДА Е. ТОВА Е КРАЙНО НЕ КОМПЕТЕНТНО!
  • 14 то бива бива ама това ващо няма край бе

    3 3 Отговор
    опасно е разбира се как да не е опасно може да има ядрено оръжие скрито във фолиото или пък путин може да излезе от вътре знае ли човек какви опасности го чака от кола с фолио хахахаха да ви еем и мисирките
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Четец

    5 0 Отговор
    Фолиото пази от лазерни оръжия като ги отразява. Така пишеше в коментарите под една друга статия оня ден.
  • 17 Той

    2 0 Отговор
    И за това е виновен Путин , точка по въпроса.
  • 18 Ицо

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Лично мнение":

    Може би говориш за фолио от Илиенци. Поинтересувай се малко, разгледай малко видеа в ютуб и ще се убедиш, че има фолиа чиито ефект не може да се достигне с нито една боя. Това са доста скъпи материали, но със сигурност са по-евтини от боя и по-бързи за инсталиране.