Отидете към основна версия

47 607 41

Какво се случва ако премахнете катализатора на колата?

  • катализатор-
  • автомобил-
  • премахване

Поради високата цена много собственици на автомобили решават да не сменят катализатора

Сега в интернет има много реклами, които предлагат премахване на катализатора на колата. И дори безплатно, защото катализаторите имат в състава си много ценни метали, които се плащат скъпо от фирмите за преработка на метали. Какво обаче може да последва от такова действие?

Този въпрос беше разгледан от специалистите от New Cars . Ако говорим за катализатора, тогава неговата цел е доста проста - намалява емисиите, които се генерират по време на работата на двигателя.

По отношение на материалите основната част е керамика, но има покритие от метали, при това благородни - родий, иридий и паладий. И тези метали са доста скъпи. Това до голяма степен е причината катализаторът да е привлекателен за всички майстори.

Трудно е да се каже недвусмислено за експлоатационния живот на катализатора - ако не е имало зареждане с лош бензин, тогава той може да обслужва колата безпроблемно до 150 хиляди км.

Поради високата цена много собственици на автомобили решават да не сменят катализатора след повреда и да заварят обикновена тръба на негово място. Това решение води до повече мощност на двигателя и дори до леко намаляване на разхода на гориво.

Въпреки това се увеличава отделянето на вредни вещества, което се усеща и в салона на автомобила. Без катализатор ще бъде доста трудно да преминете нормален технически преглед, но това, както знаем, не е чак такъв проблем у нас. Останалата част от работата на основните възли и агрегати не се влияе от липсата на катализатор.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 106 гласа.

Свързани новини