Отидете към основна версия

41 184 82

Основни предимства на колите с АГУ

  • агу-
  • пропан бутан

Значително по-евтиното гориво кара много хора да преминат от бензин на пропан бутан, но монтирането на АГУ има и още предимства

Интересът към автомобилните газови системи с пропан бутан винаги е бил голям у нас, но в последната година тенденцията е още по-осезаема. Все повече собственици на превозни средства се замислят за преминаване към АГУ. В същото време обаче все още има много собственици на автомобили, които отказват идеята да преминат на задвижване с пропан бутан, вярвайки, че преобразуването на автомобила е твърде скъпо. Има ли наистина полза от инсталирането на АГУ, ви приомняме сега.

Какви са предимствата на инсталирането на АГУ? Използването на пропан бутан, като гориво за бензинови двигатели осигурява редица предимства, основните от които са:

разходите за гориво са намалени (в някои случаи над 50%);
количеството токсични емисии в атмосферата е много по-малко;
двигателят работи по-тихо;
увеличава се моторният ресурс на двигателя с вътрешно горене;
в условията на студен старт масленият филм не се отмива от стените на цилиндрите.

Освен това автомобилната газ съдържа значително по-малко примеси в сравнение дори с най-качествения бензин. При използване на това гориво, натоварването на запалителните свещи и катализатора намалява. С една дума, предимствата от използването на газова система са повече от недостатъците.

За какво ще трябва да похарчите пари, когато инсталирате АГУ? Основните елементи на разходите за собственик на кола, който реши да преобразува превозно средство на газ са:

цената на самата газова цилиндрова система;
цената за услугите на сервиза, който ще се занимава с монтажа и настройката на оборудването;
цени за последващо обслужване и такива при необходимост ремонт;
регистрация на АГУ.

Що се отнася до цената на оборудването, тя може да варира. Формирането на ценовия етикет се влияе от поколението на системата, репутацията на марката производител и характеристиките на комплекта.

Продуктите на най-добрите марки ще струват повече от, например, "no name" АГУ-та. Но в името на справедливостта си струва да се отбележи, че качеството на първите и вторите е несравнимо. В допълнение, много европейски производители в рамките на едно и също поколение предлагат АГУ с различни конфигурации, което също се отразява на крайната цена на продукта.

Различни са и цените на сервизните услуги. Но тук бихме искали да отбележим, че е много опасно да се доверява такъв сериозен въпрос като инсталирането на газ на автомобил на гаражни работилници или несертифицирани сервизи. Прекомерната икономия може да доведе до бързо износване на системата, неикономично потребление на газ и най-лошото - опасност от изтичане на газ.

Всички разходи, свързани с инсталирането на АГУ през 2023 година варират в деапазона 1200 - 2200 лв.. Но дори ако бюджетът ви в момента не го позволява - това не е причина да се откажете от идеята за АГУ. Особено ако изминавате над 15 000 километра годишно с вашата кола.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 119 гласа.

Свързани новини