Отидете към основна версия

24 001 11

Четири вредни навика, които "убиват" окачването на колата ви

  • съвети-
  • окачване-
  • вредни навици

Въпреки че много шофьори правят това

Издръжливостта на автомобила до голяма степен зависи от характеристиките на експлоатацията му. Показваме ви някои вредни навици, които се отразяват пагубно на окачването на автомобилите.

Каране през локви през зимата

В случай на намокряне преди замръзване, гумираните възли се разкъсват. Водата, която попада в пролуките между метала и гумените детайли от окачването, замръзва и разваля материала с течение на времето.

Отказ от загряване

разказвали сме ви, че елементите на окачването също трябва да се загреят, особено в студено време. След паркиране и престой в студена нощ, подвижните компоненти на окачването не издържат на сериозни натоварвания „на студено“. Окачването трябва да се натоварва постепенно: първоначално (а и не само) неравностите по пътя трябва да се минават внимателно, а смяната на лентата и управлението трябва да се извършват плавно.

Претоварване

Товароносимостта на лек автомобил се изчислява, като се вземат предвид пътниците. Предполага се, че теглото, което може да носи средностатистически автомобил е около 500 кг, но то трябва да бъде разпределено равномерно в автомобила. Ако багажникът обаче е претоварен до горе, тогава задната ос ще получи непоносимо натоварване, което ще доведе до повреда на елементите на окачването.

Монтиране на големи колела

Големите джанти с нископрофилни гуми ще добавят още 5-10 кг към теглото на стандартните. Това е допълнително натоварване на всички елементи на окачването, но по-лошото е, че нископрофилната гума абсорбира ударите по-зле при шофиране през неравности.

Всички елементи на окачването зависят един от друг, така че навременната подмяна на консумативите ще позволи да се избегнат сериозни повреди в бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 53 гласа.

Свързани новини