Отидете към основна версия

3 079 12

Твърди дискове с капацитет 10 000 TB и с експлоатационен живот 5 000 години (ВИДЕО)

  • твърд диск-
  • ssd-
  • cerabyte

Cerabyte показа производствения им процес

Cerabyte разкри повече подробности за своята иновативна технология за съхранение, базирана на керамика. Твърди се, че комбинацията от стъкло и евтин, публично достъпен материал може да съхранява до 10 000 TB информация за хиляди години.

Тези устройства се основават на устойчиви стъклени плочи, върху които е нанесен слой от керамични частици с дебелина 300 микрометра. Данните се записват с помощта на два милиона лазерни лъча, които създават наномодели, наподобяващи QR кодове върху повърхността на носителя.

Лазерният импулс се изостря от цифрово микроогледално устройство и се формира върху повърхността на информационния носител. В резултат на този процес „дупки“, смесени с празнини, се отпечатват върху горния слой, който е двоична система, и информацията се чете с помощта на оптична микроскопия с висока разделителна способност.

Според създателите носителите Cerabyte значително ще надминат съвременните твърди дискове и SSD дискове както по скорост на четене, така и по плътност на запис. Разработчикът уверява, че ще може да увеличи плътността на запис на данни от текущите стойности в GB/cm² до нивото на TB/cm².

И най-важното: не се изразходва енергия за съхраняване на данни, а експлоатационният живот е повече от 5000 години, тъй като технологията е базирана на керамика. Но все още няма информация кога ще се появят такива дискове и колко ще струват.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини