Отидете към основна версия

5 256 31

Вакуумен влак постави рекорд за скорост (ВИДЕО)

  • вакуум-
  • влак-
  • корост-
  • китай

Следващият етап от тестването е изпитание на влака при крейсерска скорост от 1000 км/ч.

Вакуумният влак е концепция за високоскоростен наземен транспорт, която датира от 1909 година. Към днешна дата Китай сериозно възнамерява да приложи технологията на практика и вече постигна забележим резултат. Прототипът на влака се движи почти 2.5 пъти по-бързо от конвенционалните бързи влакове.

Концепцията се основава на вакуумна тръба, в която влак на въздушна възглавница пътува между градовете. Именно такива влакове искаше да разработва и Илон Мъск с вече затворената си компания Hyperloop One. А сега, в Китай с този вид транспорт се занимава държавата в лицето на CASIC - China Aerospace Science and Industry Corporation.

Влакът се нарича T-Flight и се тества в двукилометрова тръба, разположена в провинция Шанси. Детайлни подробности за последния тест не бяха оповестени, но SCMP съобщава, че влакът е счупил миналогодишния рекорд от 623 км/ч.

Според информацията на CASIC тестовата тръба е почти напълно равна с грешка от 0.3 мм, а диаметърът на тръбите е 6 метра с грешка от 2 мм. Следващият етап от тестването е изпитание на влака при крейсерска скорост от 1000 км/ч.

За целта в бъдеще ще бъде изградена 60-километрова тръба. По-рано компанията заяви, че иска да свърже най-големите градове в Китай в единна транспортна мрежа с помощта на T-Flight, което ще спести доста време, а пътуването ще е значително по-бързо от това със самолет.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 28 гласа.

Свързани новини