Отидете към основна версия

1 574 15

Tesla представи първата официална версия на своя автопилот

  • tesla-
  • автопилот-
  • fsd

Все пак шофьорите трябва да са внимателни

Измина почти една година, откакто главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви, че софтуерът за пълно самоуправление (FSD) ще излезе от бета-фазата си с пускането на FSD V12. Сега изглежда, че Tesla най-накрая изпълнява това обещание, макар и с уговорки. Последната версия на FSD получи похвали от много онлайн потребители, тъй като официално премахва обозначението "бета" от заглавието си, преименувайки го на "Пълно самоуправление (под надзор)". Въпреки че на пръв поглед тази промяна може да изглежда повърхностна, тя означава едва доловима, но потенциално значителна промяна в подхода на Tesla към автономното шофиране.

Използването от Tesla на термини като "Автопилот" и "Пълно самоуправление" отдавна е предмет на спорове за регулаторните органи и защитниците на пътната безопасност. Решението да се премахне етикетът "бета" от софтуера FSD може да се разглежда като отговор на тези опасения. С добавянето на "под надзор" към името Tesla цели да изясни настоящото ниво на автономност, предлагано от нейните автомобили. По същество софтуерът може да се справя самостоятелно с определени задачи, свързани с шофирането, като например ускорение, спиране и решения за управление, но все още изисква активен надзор от страна на водача, за да се гарантира безопасна работа. в бележките към изданието, придружаващи актуализацията, Tesla подчертава значението на надзора от страна на водача, като подчертава, че макар софтуерът да може да извършва различни маневри за шофиране, включително смяна на лентата, навигация и завои, водачите и оторизираните потребители трябва да останат бдителни и да проявяват предпазливост.

В съобщението ясно се посочва, че софтуерът не прави автомобила напълно автономен, и се отправя предупреждение срещу самодоволството. Въпреки липсата на официално съобщение от Tesla относно промяната на името, тя представлява стъпка към прозрачност и отчетност в подхода на компанията към технологията за автономно шофиране.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини