Отидете към основна версия

3 420 17

Първата в света водородна супер яхта беше пусната на вода

  • яхта-
  • водород

Плавателният съд може да вземе на борда си почти четири тона течен водород

Проектът за водородна суперяхта, носещ обозначението 821 беше реализиран от компанията Feadship, която се явява съвместно предприятие на две корабостроителници: Royal Van Lent Shipyard и Koninklijke De Vries Scheepsbouw. Feadship проектира и произвежда яхти от висок клас и изгражда ултралуксозни суперяхти по индивидуална поръчка.

Проект 821 е най-голямата яхта, построена от компанията в Нидерландия. Дължината ѝ е почти 119 метра. Капацитетът на кораба е до 30 души. Пътниците ще могат да прекарват времето си в шикозни апартаменти с две спални, бани и всичко друго, необходимо за луксозно преживяване. Също така на борда има голяма всекидневна, два офиса с камина, зала, килер, басейн, джакузи и парна баня. На главната палуба е разположена просторна тераса и... библиотека!

За проект 821 е необходимо да се разработят както изцяло ново оборудване, така и специални протоколи за сигурност. Защото те просто не са съществували преди. Друг проблем е системата за съхранение на водород. Инженерите проектират специален "криосаркофаг" с двойни стени.

Площта му е 92 кв.м. Температурата вътре е минус 253 °C. До тях са монтирани 16 горивни клетки, които могат да работят с водород, но и с етанол. "Емисиите" на системата (водни пари) се извеждат през нови вентилационни шахти, което води до удължаване на яхтата с допълнителни 4 метра.

Корабът може да вземе на борда си почти четири тона течен водород. Общ енергиен запас - 543 kWh. Това е достатъчно, за да осигури енергия за вътрешните системи и цялото друго оборудване за една седмица. Като алтернатива обаче се предлагат и дизелови генератори.

Освен това плавателният съд е оборудван със система за рекуперация на топлина и „умна“ система за контрол на консумацията на енергия. Електрониката автоматично изключва електрическото оборудване, когато няма нужда от него. Проект 821 се задвижва от азиподи на ABB със системна мощност от 4 351 к.с. При липса на водород те се захранват от гореспоменатите генератори MTU, които работят с биодизел.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини