Отидете към основна версия

2 634 12

SpaceX показа първия видео разговор с обикновен смартфон през сателита Starlink (ВИДЕО)

  • starlink-
  • смартфон-
  • разговори-
  • сателит

SpaceX планира да пусне сателитната клетъчна услуга Starlink преди края на тази година

SpaceX започна да тества видео разговори с помощта на обикновени смартфони чрез сателити Starlink с технология Direct to Cell. Компанията публикува видео на страницата си в социалната мрежа X, в което демонстрира осъществяване на видео разговор с помощта на сателитна клетъчна комуникация Starlink между смартфони без никакви модификации.

„Това е първото видеообаждане до X, направено през сателити Starlink Direct to Cell с помощта на немодифицирани смартфони“, се казва в изявление на компанията. Демонстрацията се проведе близо до централата на компанията в Редмънд, Вашингтон. Обаждането е осъществено между двама служители, които са били разположени един до друг.

Според старши директор на сателитното инженерство на SpaceX Бен Лонгмиер, компанията започна да тества функцията за видео разговори, след като миналата седмица увеличи броя на устройствата с активирана клетъчна мрежа (Direct to Cell) в орбита от 6 на 38. Благодарение на тази скорост на връзките, смартфоните с Android могат да достигнат скорост 17 Mbit/s.

SpaceX планира да пусне сателитна клетъчна услуга Starlink преди края на тази година в Съединените щати за клиенти на T-Mobile, което им позволява да изпращат текстови съобщения, да правят разговори и да се свързват с интернет в отдалечени региони, където традиционните клетъчни кули не осигуряват покритие.

SpaceX обаче все още не е получила необходимото одобрение от Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC). Може би последната видео демонстрация на видео комуникация ще помогне да убеди американските регулатори да дадат зелена светлина за търговско използване на тази технология.

Съобщава се, че сателитните клетъчни комуникации на Starlink се противопоставят активно на конкурентната компания Omnispace. Тя твърди, че клетъчната система Starlink на SpaceX генерира радиосмущения. Според нея това може да доведе до риск от прекъсване на други спътникови системи. Миналата седмица Omnispace писа до FCC, призовавайки я да се намеси и да принуди SpaceX да спре тестовете. FCC засега отказва коментар.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.

Свързани новини