Отидете към основна версия

3 006 9

BMW получава 1.4 милиарда евро от Европейския съюз

  • bmw-
  • водород-
  • финансова помощ-
  • ес

Финансовата помощ е за разработване на водородни проекти

BMW ще получи 1.4 милиарда евро от Европейския съюз за разработването на водородни автомобили като част от пакета за държавна помощ Hy2Move. Други получатели на безвъзмездни средства са Michelin и Airbus. Очаква се началното финансиране да привлече допълнителни 3.3 милиарда евро частни инвестиции.

Пакетът Hy2Move е част от усилията на ЕС за постигане на въглеродна неутралност до 2050 година и подкрепя проекти за водородна енергия, признати за важни за общия европейски интерес (IPCEI). Други проекти на IPCEI включват полупроводници и батерии за електрически превозни средства.

Подробности за проекта на BMW и размера на финансирането ще бъдат оповестени след окончателното одобрение на пакета. BMW поддържа технологията за водородни горивни клетки и вече пусна пилотен флот от водородни SUV-та от модела X5.

Моделът iX5 е оборудван с хибридна система за задвижване, базирана на горивни клетки и батерии. Мощността на силовия тракт е 401 к.с., а пробегът - 504 км по цикъла WLTP. Засега BMW не е обявила серийното производство на iX5. Безвъзмездните средства на Hy2Move ще бъдат финансирани от усилията на седем държави от ЕС и трябва да създадат 3300 работни места до 2031 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини