Last news in Fakti

31 Май, 2024 10:22 2 999 9

BMW получава 1.4 милиарда евро от Европейския съюз

  • bmw-
  • водород-
  • финансова помощ-
  • ес

Финансовата помощ е за разработване на водородни проекти

BMW получава 1.4 милиарда евро от Европейския съюз  - 1

BMW ще получи 1.4 милиарда евро от Европейския съюз за разработването на водородни автомобили като част от пакета за държавна помощ Hy2Move. Други получатели на безвъзмездни средства са Michelin и Airbus. Очаква се началното финансиране да привлече допълнителни 3.3 милиарда евро частни инвестиции.

Пакетът Hy2Move е част от усилията на ЕС за постигане на въглеродна неутралност до 2050 година и подкрепя проекти за водородна енергия, признати за важни за общия европейски интерес (IPCEI). Други проекти на IPCEI включват полупроводници и батерии за електрически превозни средства.

Подробности за проекта на BMW и размера на финансирането ще бъдат оповестени след окончателното одобрение на пакета. BMW поддържа технологията за водородни горивни клетки и вече пусна пилотен флот от водородни SUV-та от модела X5.

Моделът iX5 е оборудван с хибридна система за задвижване, базирана на горивни клетки и батерии. Мощността на силовия тракт е 401 к.с., а пробегът - 504 км по цикъла WLTP. Засега BMW не е обявила серийното производство на iX5. Безвъзмездните средства на Hy2Move ще бъдат финансирани от усилията на седем държави от ЕС и трябва да създадат 3300 работни места до 2031 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    20 2 Отговор
    Що така нали електричките бяха бъдещето.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Човек с памет

    18 1 Отговор
    BMW преди поне 10 години имаше преправена 7-ца на водород, работеща.
    Защо им се наливат огромни пари за разработване на нещо, което вече знаят как се прави?

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 4 Чавдар войвода

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Човек с памет":

    По-добре така, отколкото да ги дадат на укрите, примерно...
  • 5 Зърнар

    8 3 Отговор
    Да ги бяха дали тези пари за изграждане на метан станции насякъде и за "метанизиране" на тежкотоварния транспорт. Същото се отнася е безбройните субсидии за недъгавите батерийни коли. И да ни бяха качили всички на "кей кар"-и.

    Но, екологията е само уродлива фасада и дъвка за "гладкомозъчни", така че нищо ново под Слънцето.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бен тен

    2 0 Отговор
    Ще ги профукат и толкоз...
  • 9 СЗО

    0 0 Отговор
    Защо точно БМВ? Имало ли е обществена поръчка? Кой е решил че ще ЕС ще развива водородната технология? Не съм чувал дебати по въпроса в Европейския парламент....или пак, като с ваксините за ковид, някой шеф в бмв е роднина на фон дер лайен....