Отидете към основна версия

6 823 22

Космическият кораб с платна вече е факт

  • космос-
  • платно-
  • космически кораб

НАСА успешно разгърна експерименталното платно в орбита

Американският експериментален космически кораб Advanced Composite Solar Sail System (ACS3) излезе в околоземна орбита на 24 април тази година и сега операторите на мисията потвърдиха, че е успял успешно да разположи слънчево платно в космоса, съобщи НАСА.

Миналия четвъртък, 29 август, в 13:33 часа, инженерите получиха данни, че тестът на системата за разгръщане на слънчевите платна е бил успешен. Иновацията работи подобно на платната на земните плавателни съдове, само че изисква слънчева светлина, за да работи.

Фотоните са безмасови частици, но когато се сблъскат с обект, могат да му предадат импулс - на този ефект се основава принципът на действие на слънчевото платно. Космическият кораб, на който е разположен, е оборудван с четири камери, способни да правят панорамни изображения както на отразяващото платно, така и на композитните мачти, върху които е монтиран.

Тестването на ACS3 ще се проведе през следващите седмици, като инженерите ще наблюдават маневреността на платното в космоса. Чрез коригиране на орбитата те ще получат данни, които могат да бъдат използвани при проектирането и експлоатацията на бъдещи мисии със слънчеви платна. В момента ACS3 е в орбита приблизително два пъти по-висока от тази на МКС. Ако го погледнете отгоре, изглежда като квадрат с размер почти половината от тенис корт - около 80 м².

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.

Свързани новини