11 Октомври, 2024 10:52 1 684 14

Как е умрял животът на Марс

  • марс-
  • живот-
  • космос

За това ни разказват нови находки от марсохода Curiosity

Как е умрял животът на Марс - 1

Представите на учените за живота на Марс са се променили драстично за по-малко от 100 години изследване. Червената планета първо беше смятана за просто сурова за живот, като Сахара в летен следобед, а след това стана ясно, че познатият ни биологичен живот не може да съществува на нея поне през последните няколко милиарда години. Преди това е можело да има живот на Марс, но как е умрял, беше разкрито от нови открития на марсохода Curiosity.

Дългосрочните наблюдения на Марс и дистанционното наблюдение на неговата геология и почви предполагат, че преди приблизително 4 милиарда години тази планета е имала огромен плитък океан, езера, реки и потоци. Но от тогава климатът се променя драматично и безвъзвратно. Какво се е случило на планетата и какъв е климатът ѝ, показаха последните открития на марсохода на НАСА Curiosity в района на широкия 154 км кратер Гейл. Този кратер се е образувал в резултат на удар на метеорит преди 3,5–3,8 милиарда години.

Изследванията на скални проби от дъното на кратера от бордовите инструменти на марсохода (Анализ на проби на Марс и регулируем лазерен спектрометър) показват, че в кратера е имало вода и следователно минерали, характерни за влажна среда, като глини, сулфати и карбонати, са възникнали там. От гледна точка на оценката на изменението на климата, карбонатите, образувани от въглерод и кислород, се считат за най-ценни. Леките изотопи на атомите бързо се изпаряват в атмосферата, докато тежките остават. По съотношението едно към друго може да се прецени климатът, включително температурата, киселинността на водата, както и съставът на водата и атмосферата.

„Изотопните показания от тези карбонати показват екстремни количества изпарение, което предполага, че тези карбонати вероятно са се образували в климат, който може само временно да поддържа течна вода“, казва Дейвид Бърт от НАСА. „Нашите проби не предполагат съществуването на древна среда с живот (биосфера) на повърхността на Марс, въпреки че това не изключва възможността за съществуването на подземна или повърхностна биосфера, която е започнала и завършила преди формирането на тези карбонати.”

Карбонатните състояния показват, че обитаемият Марс е умрял в два процеса едновременно или поотделно. Първо, на планетата са започнали да се появяват периодични интензивни „избухвания“ на изпаряване на влага. Второ, водата започва да замръзва и заедно с изпарението това води до прекомерно повишаване на нейната соленост. В такава среда нищо познато ни не би могло да оцелее, дори бактериите. Остава надежда за търсене на живот (поне микробен) под повърхността на Марс на дълбочина, но е малко вероятно науката за Земята да е способна на това през следващите 10-15 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 148

    11 0 Отговор
    Пуснали са им предаването Биг Брадър, с гост в студиото Фики, Меди и Галена

    Коментиран от #9

  • 2 Мнение

    9 2 Отговор
    Ако е била населена със същества, които имат сходен интелект, ценности и амбиции, като тези на дълбоката държава в съвременния фащ (всички тия дето се правят на господари на света ,събиращи се в СИФ - гр. Давос), то отговорът е лесен:

    Самоунищожили са се поради алчност, глупост и поклонничество към тъмни и гнусни сили!!!

    За съжаление и Земята върви на там, освен ако хората масово не премахнат корупцията, корпорациите и понятията милиардер и трилионер!!!
  • 3 ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ СОЦИАЛИЗЪМА

    3 4 Отговор
    РАКИЯТА НА ЦАР КИРО И ЧАЛГАТА
  • 4 ох горките

    5 0 Отговор
    не се хабете сами ще научим скоро…
  • 5 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Маке се е евакуирало, щото им е топло и са колонизирали Земята бре! Как що!
  • 6 Картаген

    2 0 Отговор
    ...,, познатият ни биологичен живот не може да съществува на нея поне през последните няколко милиарда години. Преди това е можело да има живот на Марс, но как е умрял, беше разкрито от нови открития на марсохода Curiosity."
    --------
    До колкото е известно Слънчевата система се е формирала преди 4,6 млд години,а от няколко милиарда години животът на Марс е изчезнал.Мисля,че в статията се бръ щолевя Gлупости.
  • 7 не лъжете

    1 0 Отговор
    На Марс няма светлина и е студено целогодишно. Няма условия за живот!
  • 8 Aлфа Вълкът

    1 0 Отговор
    Това е оригиналното лого на Firefox.
  • 9 Българка

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "148":

    Квантовия "Владетел" ги е убил с една квантова пръΔня.
    Недоначесаните джендъря страдат от депресия.🤭
  • 10 Как е умрял животът на Марс

    1 2 Отговор
    Създали са марсиански ЕС и НАТО и до там
  • 11 Марцианцити

    1 0 Отговор
    са дошли у България
  • 12 Жриц

    2 0 Отговор
    Обаче заглавието е направо повод за научен труд по философия....
  • 13 Ами

    1 0 Отговор
    Един магьосник го обясни няколко пъти, и звучеше по достоверно от НАСА! "Науката" , никога не знае как е било, но винаги знае как не е било! Като най глупавите типажи измежду нас, които никой не понася.
  • 14 Оф горките учени

    2 0 Отговор
    Къде видяхте следи от живот, та после да се чудите как е изчезнал?

    Преди години направиха голям резил с някакъв вкаменен червей от Марс. аз помня, но медиите забравиха собствените си лъжи.

    НАСА е пародия. Един астронавт не могат да пратят до ниската орбита, но решават велики други въпроси за ... изчезналите марсианци.

    За оптимистите ще спомена, че Марс е адски далече от слънцето. Т.е. там е Ад. А Сронцето изгрежда голкова малко, както Венера от земята. Историята за марсианците е плод на романи на стари фантасти.