Отидете към основна версия

770 4

LG измисли как да защити батериите от прегряване

  • lg-
  • батерии-
  • пожар-
  • прегряване

С новата технология няма да има пожар дори при късо съединение

LG Chem обещава трайно да спаси потребителите от проблеми с прегряването на литиевите батерии. Композитният материал на базата на графит, разработен от компанията, има способността да променя молекулярната си структура при нагряване, което прави напълно невъзможно възпламеняването на батериите в случай на късо съединение. Това ще промени света на батериите, уверени са от компанията.

Традиционно катодите и анодите на батериите са покрити с медно или алуминиево фолио, за да теглят ток от електродите. Южнокорейски учени са си поставили за цел да разработят неметално фолио за токоотводи, което да се държи като изолатор при прегряване. Това би деактивирало клетката и би предотвратило ефектите от късо съединение - основната причина за прегряване и пожар в литиевите батерии.

По време на научното търсене изследователите създават композитен SRL (Safety Reinforced Layer) с включвания на графит (LiNi0.8Co0.1Mn0.1O2||графит), който при нагряване над критично ниво за батерията увеличава нейната устойчивост. Материалът демонстрира способността да увеличава съпротивлението с 5000 ома при нагряване за всеки градус по Целзий. Това прекъсва фаталната верига, водеща до запалване на батерията, както демонстрира LG Chem.

Предложените филми от композитен материал с дебелина само един микрон също са с един порядък по-добри при провеждане на топлина от алуминиево или медно фолио. Това помага на батерията да реагира по-бързо на топлина и може да я предпази от прегряване. Композитният материал замества металното фолио като токоотвод, а производството му е оптимизирано за валцовото производство. В същото време LG Chem все още не е готова за масово производство на новия продукт и обещава да продължи да подобрява тази технология, като също възнамерява да демонстрира незапалими автомобилни батерии, базирани на нея още през 2025 година.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини