Отидете към основна версия

1 056 5

Астрономи поискаха да се забрани на SpaceX да изстрелва сателити Starlink

  • космос-
  • сателити-
  • сателитен интернет-
  • space x-
  • starlink

Под предлог за опазване на околната среда

Група от 120 астрономи и експерти заявиха, че е необходимо да се преустановят изстрелванията на новите телекомуникационни сателити Starlink на SpaceX, докато не бъде напълно проучено въздействието върху околната среда на големите сателитни съзвездия. За тази цел те изпратиха писмо до Федералната комисия по комуникациите (FCC), която е един от регулаторите в индустрията.

„Можем да осигурим достъпен интернет за всеки, без да обграждаме земното кълбо с десетки или стотици хиляди сателити за еднократна употреба, които могат да навредят на околната среда“, казват астрономите в писмото.

Най-голямото сателитно съзвездие принадлежи на компанията SpaceX на Илон Мъск и сега включва повече от 6000 устройства. Това е приблизително 60% от общия брой активни спътници в околоземна орбита. Общо SpaceX планира да разшири броя на сателитите в орбита до почти 30 хиляди.

След края на експлоатационния период сателитите Starlink ще бъдат деорбитирани и изгорени в земната атмосфера. Това може да е сериозен проблем, казват астрономите, тъй като въздействието върху околната среда на десетки хиляди горящи космически кораби не е добре оценено. Авторите на едно предишно проучване заключиха, че това може да навреди на озоновия слой на Земята.

„Знаем, че увеличаването на броя на сателитите и изстрелванията води до увеличаване на количеството вредни газове и метали в атмосферата. Не трябва да бързаме да изстрелваме сателити в такъв мащаб, без да сме сигурни, че ползите оправдават потенциалните последици от изстрелването на тези мегасъзвездия“, казват астрономите в писмото.

Писмото на астрономите е публикувано от организацията с нестопанска цел Public Interest Research Group, която защитава правата на потребителите. „При пиковото разгръщане на тези сателити за еднократна употреба, 29 тона метал ще бъдат връщани в атмосферата всеки ден. „Това е почти като кола, която пада от космоса в атмосферата на всеки час, което може да бъде опасно както за хората, така и за околната среда“, добавят от Public Interest. Отбелязва се също, че това твърдение е вярно само ако SpaceX изведе в орбита повече от 40 хиляди сателита.

Астрономите призоваха регулатора да извърши екологична оценка, за да определи колко вредно може да бъде въздействието на големите сателитни съзвездия върху атмосферата. „Регулаторите също трябва да решат дали наистина се нуждаем от множество съзвездия за еднократна употреба, конкуриращи се за едно и също ограничено пространство“, казаха астрономите. Освен това те критикуваха настоящия подход на FCC за издаване на лицензи за създаване на орбитални сателитни съзвездия, тъй като агенцията твърди, че заобикаля екологичните прегледи.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Свързани новини