Отидете към основна версия

14 004 74

Христов за учебниците по история: Има скрити манипулации и за Прехода (ВИДЕО)

  • христо христов-
  • комунизъм-
  • тоталитарен режим-
  • учебници-
  • история

Ще загубим още едно поколение, страхува се журналистът

Изключително важно е истината за тоталитарния комунистически режим да се знае от младите поколения, защото до този момент те не я изучават адекватно. Миналата година след огромна съпротива най-накрая се намери управление, екип в МОН и министър, който да се реши да направи нови учебни програми. В тази нова учебна програма има за първи път самостоятелен раздел за периода '44-'89 г. с няколко урока. Това каза в студиото на ФАКТИ журналистът и изследовател Христо Христов.

"Получих от няколко учители много тревожни сигнали, изпратиха ми преснимани страници, аз информирах колегите от Фондация "Истина и памет". Липсват конкретни факти, само в един от петте учебника са споменати фалитите по време на управлението на БКП, ако в другите учебници липсва, как младите хора ще придобият представа за икономиката. Липсва информация за това какво завещава партията - дългове - външен и вътрешен. Ако това не споменеш, ученикът чете, че сменили Живков и почва един друг период, който вече е лош, защото е демокрация. Защо е лоша, защото 45 години някой им е набивал в канчетата, че една партия се грижи за тях. Това внушение, че е имало партия, която се е грижела за хората, това е най-големият проблем", коментира Христов.

Той обърна внимание и на друга отсъстваща тема - за златния резерв, който, според него е продаден "по най-криминалния начин".

"Няма ясно определение за това, че Държавна сигурност (ДС) е пряко подчинена не на Изпълнителната власт, а на висшето ръководство на БКП, респективно на генералния секретар - през повечето години това е Тодор Живков. Този репресивен апарат методически, кадрово, оперативно от '44 до '89 е подчинен на КГБ. Има историци, които казват, че по линия на сигурността можем да говорим за частично отнемане на суверенитет. България единствена има две представителства на КГБ - в София и Варна", отбеляза изследователят.

"Това, че учебниците са върнати за корекции не ни успокоява. Не съм сигурен, че издателствата ще се съобразят. Предстои да видим. Имаме план за действие, ще направим всичко възможно учебници, в които са допуснати манипулации или в които не са допълнени пропуските, да не стигат до учениците. Ние ще внесем подписка до министър-председателя Бойко Борисов, ще бъде голяма политическа грешка тези учебници да бъдат допуснати. Има и големи манипулации в раздела за Прехода, тайни, скрити, но ние ще ги опишем", съобщи Христов.

"Опасността от тези учебници е, че ще загубим още едно поколение, за това, че не знаят истината за комунизма, че стават жертва на тази огромна манипулация. Това е престъпление към младите години. В страни като Полша, Германия, Румъния, Албания, този проблем е решен преди повече от 15 години. У нас съпротивата е огромна", коментира още Христо Христов.

Целия разговор с него гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини