Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Комунистическият режим представен манипулативно в новите учебници по история

Случайно или не отсъстват редица факти

Публикувана: 20 Юни, 2019 11:00
48 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1757
Комунистическият режим представен манипулативно в новите учебници по история
desebg
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.
 
Източник:
desebg.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно е представен комунистическият режим в повечето от новите учебници по история, по които учениците по история за 10-ти клас предстои да го изучават наесен.

Това констатира desebg.com, след като се запознава подробно с новите учебници. Основателят на сайта журналистът Христо Христов е сезиран от притеснени учители от страната за съдържанието на някои от новите учебници, които са раздадени по училищата за оценка и избор.

Така 30 години след краха на комунистическия тоталитарен режим младите поколения на България няма да добият истинска представа за случилото се в периода 1944-1989 г., защото много събития и факти от него са тотално спестени или изкривени в част от новите учебници.

Те се очакваха с голям интерес, тъй като в тях трябваше да бъде отразена новата учебна програма за 10 клас по предмета „История и цивилизации”, приета от Министерството на образованието и науката (МОН) през януари 2018 г. и предвиждаща периода 1944-1989 г. да се изучава в самостоятелен раздел с нови знания и термини.

До приемането на новата учебна програма се стигна след силен граждански и политически натиск продължил няколко години, а след обявяването ѝ през 2018 г. от БСП поискаха оставката на министъра на образованието Красимир Вълчев, но от ГЕРБ го защитиха при разразилия се скандал в парламента.

Одобряването на учебниците предстои

Сега обаче предстои новите учебници да бъдат окончателно одобрени именно от министър Вълчев преди да бъдат отпечатани в необходимите тиражи. Пет издателства са участвали в конкурса за новите учебници по история за 10 клас – „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”, „Просвета” и „Рива”. Последните две са се справили далеч по-добре от останалите, сочи анализът на desebg.com, но и там има някои важни пропуски.

Позицията на министър Красимир Вълчев

"Очаквах повечето от това, което видях, че е представено в новите учебници. Процесите на издаване на учебници и на писането им е приватизиран – издателствата са частни и само подбират авторския колектив, а аз като министър нося отговорност без да мога да ги контролирам”, коментира пред desebg.com министър Красимир Вълчев.

Той поясни, че предстои да изиска от издателствата да се нанесат определени корекции в учебниците.

През месец април тази година те са минали без забележки през комисия, организирана от МОН, която обаче е чисто формална, тъй е съставена от определен брой представители на висши учебни заведения в страната, но такива, които заемат най-ниско стъпало в академичната йерархия, както и от няколко учители. В тази комисия няма нито един представител на професионалната академична общност, запознат с подробности с новата учебна програма.

Така е отчетено, че издателствата формално са спазили новата учебна програма, но тенденциозното и подвеждащото на места съдържание по никакъв начин не е отбелязано.

Фрапиращи пропуски – Държавна сигурност липсва от учебниците

Онова, което липсва в учебниците на всички издателства е ясното и по-подробно описание на ролята и дейността на Държавна сигурност като репресивен апарат в тоталитарната държава за целия период 1944-1989 г.

Не е посочено, че тя е пряко подчинена на висшето партийно ръководство, а от 1974 г. и на генералния секретар на БКП Тодор Живков, както и безспорния факт, че в идеологическо, кадрово, оперативно и техническо отношение е подчинена и зависима от съветския КГБ.

Някои от издателствата са отбили номера, като са отразили задължителния по новата учебна програма термин „репресивен апарат” с 2-3 изречения под формата на речник.

Само в един от учебниците (Булвест 2000) се споменава за щатния брой на ДС и неговия агентурен апарат, и то само за 50-те години, а не за целия период 1944-1989 г., което е крайно манипулативно и подвеждащо, защото би следвало да се представят тези цифри за периода 1944-1989 г., защото такава статистика съществува.

ДС липсва и в раздела за културата в периода 1944-1989 г., а именно, че съществува специална структура в ДС, която следи и разработва интелигенцията. Както отсъства и от раздела за управлението на Живков – а именно, че неговото политическо дълголетие се дължи на прекия контрол, който има върху репресивния апарат.

Вместо това учениците ще прочетат в част от учебниците, че при Живков репресиите върху обществото намалели.

Отсъствието на тайните фалити на управлението на БКП при Живков

Друга фрапираща липса е отсъствието на трите фалита на управлението на БКП при Тодор Живков – 1960, 1976-1977 и 1987 г. единствено в учебника на издателство „Рива” те са отбелязани.

А без разглеждането им всичко останало в частта за икономиката в този период се обезсмисля напълно.

За сметка на подминаването на факта, че НРБ е първата държавна в Източния блок, която е фалирала (1960) учениците ще четат в някои от новите учебници, че „Тодор Живков полагал грижи за благосъстоянието на населението”.

Премълчаването на дълговете на БКП

В нито един от учебниците не е посочено какви дългове завещава тоталитарното управление на БКП, а именно близо 11 млрд. долара външен дълг и 26,5 млрд. вътрешен дълг. И че този факт отрежда най-лошия икономически старт след промените от всички страни в бившия съветски лагер.

Вместо това учениците ще останат с впечатлението, че горе-долу всичко е било нормално в икономическото развитие на страната в началото на прехода.

Спестен е броят на жертвите на терора на след 9 септември 1944 г.

В нито един от 5-те учебници не е отбелязан броя на жертвите на комунистическите репресии в първите месеци след 9 септември, убити без съд и присъда или безследно изчезнали. А те са между 18 000 и 30 000 души.

Не е направен и елементарен паралел с жертвите в периода 1923 – 9 септември 1944 г., който е установен от самата БКП – 5632 души.

Изопачено представяне на живота по време на тоталитарния режим

С много малки изключения в някои от учебниците са представени действителните белези на българското общество – че то е общество на несвобода, ограничения и дефицит.

Че този период е характерен с постоянен дефицит на основни стоки, с опашките и презапасяването с основни продукти като брашно, олио и др., че хората са чакали години, за да си купят съветски автомобил или жилище.

Че тогава че е могло да се пътува свободно зад граница, че режимът въвежда жителство, че идеологията му включва възпитание в омраза към западния свят и същият този режим преследва заради „западно влияние” и т.н.

Атеизмът и репресиите срещу църквата – също спестени

В новите учебници не е акцентирано на факта, че комунистическата идеология налага изграждането на атеистично общество, преследва вярващите и чрез различни мерки, включително и репресивни успява да принизи и ограничи влиянието на Българската православна църква, както и другите вероизповедания (атеизмът е споменат в упражнение „Социалистическият начин на живот” на издателство „Просвета”).

Манипулативно представяне на „възродителния процес”

Друг фрапиращ пример в учебниците и манипулативно представяне на „възродителния процес”. Той е разгледан единствено в рамките на 1984-1989 г.

Липсват основни факти за политика на БКП към мюсюлманското малцинство, които могат да бъдат дадени достатъчно ясно в три изречения, че това е политика, започнала още при Георги Димитров с принудително изследване, продължила е при Вълко Червенков с т. нар. паспортизация, възприета е от Живков с т. нар. разфереджаване и „възродителния процес” през 70-те години на помаците в Родопите и завършена с насилствената асимилация 1985-1989 г.

Комунизмът на привилегиите за правоимащите и фамилията на Живков

В някои от учебниците са представени определения за номенклатурата по време на режими, но не е подчертано, че Живков е изградил комунизма, но само за един определен кръг на правоимащи и на своята фамилия. Че цяло едно управление на ДС (Пето управление, Управление „Безопасност и охрана”, УБО) се грижи за осигуряването на охраната, храната, жилищата, резерватите, почивните станции на комунистическата върхушка, че им изпраща огромни за времето си безотчетни средства, върху които нито плащат данъци, нито членски внос, както че организира специален магазин със западни стоки или набавя такива по заявки от чужбина.

Недопустима фалшификация за съществуването на концлагера „Белене”

В нито един от учебниците не е посочено точното съществуване на концлагера „Белене”, нито е посочено, че това е най-големия и продължителен лагер за политически противници на БКП.

В някои от учебниците е посочено, че е открит през 1949 г. и закрит през 1953 г. в други, че отново е отворен през 1956 г. и закрит през 1962 г.

В нито един учебник не е отбелязано, че концлагерът „Белене” е отворен отново през 1985 г. и в него без съд и присъди са изолирани над 500 турци за съпротива срещу „възродителния процес” и някои от тях престояват там до 1987 г.

Затова път учениците ще прочетат, че лагерите били закрити от Тодор Живков през 1962 г. с разтурянето на лагера край Ловеч.

Това са фрапиращите липси и само част от многобройните манипулации на фактите в новите учебници.

Изкривяването на събитията и процесите в обществото са продължени и в някои от учебниците в частта за историята на България след 1989 г. по начин, по който учениците ще получат превратна или непълна представа за случилото се.

Сайтът desebg.com се е обърнал към 5-те издателства и очаква техния коментар дали в тези раздели от учебниците фактите и събитията са предадени обективно и очаква техните отговори, за да ги публикува.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
НИКОГА ПОВЕЧЕ
(гост)

Неутрално
1 Отговор
КОМУНИЗЪМ И БЕСЕПЕРАСТИЯ.!

Оценка:
-36 +30

БКП ТВ HD
(гост)

Неутрално
2 Отговор
НАЙІважния ФАКТ е че сме биле по-добре от колкото при БОКО и КастоФ! И като цяло от както сме с краварите става все по-зле!!! :(

Коментиран от #3, #6


Оценка:
-34 +59

El chochone
(гост)

Неутрално
3 Отговор

До коментар #2 от "БКП ТВ HD":


В дълбока заблуда си бесепераст.

Оценка:
-45 +27

Тито
(гост)

Неутрално
4 Отговор
То се вижда кой променя истрията-и то по най-тъпият начин---сороските НПО-та си купиха разни професори и историци-та чак турското робство ни го представят за присъствие...Какво повече да говорим???

Оценка:
-12 +48

Пионерче
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Разбирай-не е имало достатъчно плюене. Много им е мъчно на управленците, мнооого. Чудно ми е след време какво ще се пише за периода от последните 10-ина години.

Оценка:
-5 +35

Bahti
(гост)

Неутрално
6 Отговор

До коментар #2 от "БКП ТВ HD":


На последните избори народа ясно показа,че не иска от комуноиди и бесеперасти.

Оценка:
-30 +15

100 пъти по-добре от сега беше
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Нямаше чалга .дрога.циганите не биеха военните .пенсионерите не рифеха в кофите за боклук.колите съветски но ниви -сега поне на 300000 км и на по 10 години

Оценка:
-21 +45

dnv
(гост)

Неутрално
8 Отговор
те учебниците по история май бяха написани че е нямало и турско робство кръвен данък и т.н образованието ни е като държавата никакви ги няма

Оценка:
-5 +37

Bahti
(гост)

Неутрално
9 Отговор
При подмяна на историята, нации загиват. Ние българите като телета гледкаме. Как железницата ни гази и бегаме. Терминал 2 е религия вече.

Оценка:
-5 +24

Колю
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Учебниците са писани от същите чугуни, които гласуват за Курнела и БСП-то! Пак комунделски фалш!

Оценка:
-25 +17

натовец
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Като гледам начина на изразяване от първия, третия и шестия имам чувството, че е един и същи трол. Да дългът на България тогава бе 11 милиарда а в момента външния дълг е 33 милиарда.Затова тролчета помислете колко има да връща всеки от вас.

Коментиран от #18, #26


Оценка:
-7 +37

Citizen X
(гост)

Неутрално
12 Отговор
С една дума заради това, което са спестили не изучават нищо. Интересно-как да знаят за нещо, което не изучават? Поредното доказателство, че история в училище не се изучава!

Оценка:
-4 +10

ева
(гост)

Неутрално
13 Отговор
всичко което сега имаме, всичко от което сега още крадат!Всичко! това е плод на времето преди 10 ноември 1989 - какви репресии какви комунисти - построен е социализъм, с насоченост основно към социални придобивки на народа, всички което се опитват да изтрият от паметта ни ...тези мръсни, алчни и мракобесни еничари в момента са за грамада от камъни!!!!!

Коментиран от #34


Оценка:
-8 +27

Main Fürher
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Здравейте роби на комунизма!Бих искал да си запозная с малко исторически факти.#1 Турско робство е нямало,а турско владичество;българите не сме славяни,а сме си отделен етнос,наречен българи + готи;Русия е най-големият враг на България,защото Русия и Франция създават берлинският конгрес,Русия е против обединението на България с източна Румелия,Русия спонсорира БКП,Русия пиле учебниците ни по История и защото Русия винаги се е обявявала против това България да бъде нормална европейска страна,която да бъде суверинитетна.Сащ и ЕС не са ви основни за положението в България,а са виновни БКП и ДС!!! Унгария, Румъния,Полша и Естония също бяха част от СССР и соц блока,но днес и 2 страни са х2 по-добре от нас.Но защо?!Защото те осъдиха комунягите и мръсните руски изроди си получиха заслуженото.В България всичко това им се спести и ето го ефекта:
- размножаване на циганите
- турцизация на помаците
- създаване на религиозни водачи които имат за цел да делят нацията по религии(Атака,ДПС и други)
- 1 милион мърдащи с@пуни
- изселване на голяма част на нормалните Българи в чужбина
Но искам да кажа още нещо много важно-Русия не е пак толкова виновна,че България е на това дередже,а самите ние,защото продължаваме да ги търпим и са спим,докато България (страна на около 3300 години) замира.НЕКА РУСОФИЛСКА СГАН ЗАПОЧНЕ ДА МЕ НАПАДА.....СЕГА!!!

Коментиран от #19, #21


Оценка:
-24 +16

Обикновен Бг
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Победителите пишат историята, всичко се повтаря, ще стане като през 1933год.. Тогава Хитлер е на корицата на Таймс, като най-добрият политик и лидер. Докато е бил УУУУУдобен на западните "демократи" е бил добър. После като вдига Германия от пепелта благодарение единствено на герм. народ и национализира всичко, става лош. Какво да ги правиш западна "демокрация" в действие.

Оценка:
-1 +19

Main Fürher
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Ако САЩ и Великобритания ни бяха окупирали през всв,сега щяхме да сме отново бижуто на балканите!

Оценка:
-20 +4

Грую
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Оооо да! Не бива нищо да се премълчава и спестява. Разбира се нито за тези 45 години , нито преди това, нито за положението сега. Не бива да се премълчава за водените 5 войни за периода от 1878 до 1945 година срещу нито една за периода 1945 до 1990година. Не бива да се спестяват фалитите на соца, но и двете национални катастрофи след Балканската и Меджусъюзническата и след Първата световна войни. Не бива да се спестяват лагерите на комунистите и техните жертви от атентатът в Църквата "Света Неделя" , нито земеделския терор на Стамболийски, последват от терора на Сговора и този след преврата от 1934 г., както и неговите жертви и най-вече в най-новата ни история за последните 30 години не спестявайте на младите че изгубихме най-модерната война - икономическата и тя макар и по-хуманна в смисъл не убива директно, държавата изгуби четвърт от населението си, което мигрира и представлява половината от трудоспособното и население. Не им го спестявайте, но не им го обяснявайте като наследство от комунизма, а най-вече като заслуга на съвременните ни политици.

Коментиран от #22


Оценка:
-0 +28

Гост
(гост)

Неутрално
18 Отговор

До коментар #11 от "натовец":


Основата за сравнението ти е грешна. През 1990 г. България е най-задлъжнялата страна от соц.лагера (логичното продължение беше мораториума върху външния дълга наложен от Луканов) и това хлъзна България много надолу още от самото начало.

Оценка:
-18 +4

19
Този коментар е премахнат от модератор
Просто статистика
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Евростат, март 2019 - "България ще достигне жизнения стандарт от 1989 година най-рано през 2030-2035 година".
Коментарите са излишни.
А тези, които са против ДС нека ми посочат държава, която няма такава организация.

Оценка:
-8 +24

ооооо
(гост)

Неутрално
21 Отговор

До коментар #14 от "Main Fürher":


Зом е нямало турско робство-лично те чакам в Батак-да ти приложа на практика турското"присьствие"....Та да се отьрве Земята Бьлгарска от още един соросоид

Оценка:
-6 +16

стоян георгиев
(гост)

Неутрално
22 Отговор

До коментар #17 от "Грую":


груио кво значение за историята има че преди комунистите е имало също политици идиоти?тва значи ли че трябва да се скрят комунистическите деиствия?или щом са убили 1925 година гео милев е съвсем нормално 1989 година да ти забранят да слушаш битълс?смях!!!еи за тва груио трябва да се разкаже всичко за да няма такива като теб дето избирателно да обясняват как сме имали много танкове и сме живяли без воина ,но да се премълчи че нямахме ток и бяхме в постоянно военно положение!та нека децата знаят всичко .

Коментиран от #24, #27


Оценка:
-19 +5

Main Fürher
(гост)

Неутрално
23 Отговор
Има открити само останки от 100 човека,не повече!Какво робство ти е това не знам!

Коментиран от #25


Оценка:
-15 +3

Грую
(гост)

Неутрално
24 Отговор

До коментар #22 от "стоян георгиев":


Знаеш ли какво е значението? Ще ти го обясня: Сега ти разправят, че всичко е чудесно нали? Така ни обясняваха и през времето на соца, но не беше. И сега също не е! Вярно тогава имаше цензура, контрол, дефицити, терор ако мислиш различно и на-вече ако се опитваш да накараш и други хора да мислят като теб. Истина е . Сега какво е? Можеш да си приказваш каквото си поискаш и срещу когото си поискаш, можеш да се напиеш, да се нарусаш, да се напушиш и с извинение може дори на се насереш ако искаш. И какво от това? Можеш ли нещо да промениш? На практика не. Може сегашната демагогия на политиците да е уж по-добра, по-хуманна, но градацитята ще е минимална и на практика е много по-коварна защото на практика няма правила т.е. има, но не се спазват и то на-вече от имащите власт. Няма пречка да бъдеш издемагогстван и изработен от всеки, докопал се до властта и то безнаказано. Ето затова историята трябва да се знае точно за да не се повтарят грешките от миналото.

Коментиран от #31


Оценка:
-1 +16

322
(гост)

Неутрално
25 Отговор

До коментар #23 от "Main Fürher":


Бях в едно село в северозападна България и казват, че през турско време било богато село. Не някой човек, а селото!

Оценка:
-5 +7

неЕС
(гост)

Неутрално
26 Отговор

До коментар #11 от "натовец":


Съгласен сън, но информацията ти е непълна. Реалният външен дълг преди 1989 бе между 3-5 милиарда, защото ни дължаха от други държави. Ако не се лъжа дължимата сума само от Ирак бе около 3 милиарда, но след войната на САЩ там, ни натиснаха да им ги опростим.И друго-тогава бяхме 9 мил.с 3-5 милиарда дълг и на 27 място по жизнен стандарт, сега сме 7 мил. с 33 милиарда дълг и 67 място по жизнен стандарт. Разликата между двата периода е чудовищна! Какво ме интересува, че тогава било комунизъм, имало ДС, Белене и една партия-БКП, след като сме живеели в пъти по-добре, по-сигурно и по-спокойно. Сега когато имаме демокрация ни правят на балами, все едно не виждаме, че всичко е в тотална неуредица и разруха.

Оценка:
-8 +25

гост
(гост)

Неутрално
27 Отговор

До коментар #22 от "стоян георгиев":


пфф, пак ли ти ве? Бухам ти минус винаги без да те чета защото си трол

Коментиран от #36


Оценка:
-2 +17

jambazina
(гост)

Неутрално
28 Отговор
Ами премълчани са тия неща, защото ако мислещ млад човек ги прочете, ще разбере, че днес нещата не са по-различни, т.е. извращенията не идват от режима, а от самите нас.

Оценка:
-0 +11

Батман Боко
(гост)

Неутрално
29 Отговор
ВСИЧКИ ЛЪЖАТ.
На голяма част от учениците не им пука,какво е било.Те не четат,не искат и да знаят.
Лъжи,лъжи и пак лъжи,лъгаха,бабите и дядовците на учениците,лъгаха майките и бащите им,лъжат и тях,а най-вероятно ще лъжат и децата им.
Учениците знаят,че който плаща той поръчва и лъжите,за музиката е ясно.
Истината е,че всички лъжат и занапред никой не би направил разлика между лъжа и истина,а това вече е жалко.
Жалко е,че и днес сме оплетени в паяжина от лъжи,но истината е някъде там!Дерзай,народе!

Оценка:
-0 +10

дс е живо
(гост)

Неутрално
30 Отговор
всеоще съществува и управлява

Оценка:
-1 +6

стоян георгиев
(гост)

Неутрално
31 Отговор

До коментар #24 от "Грую":


никои никъде не разправя че днес всичко е чудесно.незнам ти къде си го чул?а дали може да промениш?може да промениш много неща груио днес.днес си свободен човек.може да протестираш,може открито да се бунтуваш,да се сдружаваш свободно ,дори може да избягаш.иначе съм съгласен че днес трябва да се знае истината за това което беше вчера за да не се допускат грешките от тогава и да се ползват положителните неща.

Оценка:
-8 +2

И още нещо
(гост)

Неутрално
32 Отговор
Издателствата не са посочили най-важното: при кой режим България си отива.

Оценка:
-0 +9

Дима Великова
(гост)

Неутрално
33 Отговор
Няма нужда от учебници. Всеки българин и ученик да прочете Задочни репортажи... на Георги Марков и абсолютно всичко ще му стане ясно за системата. Даже бих казала : Това трябва да е задължително ,настолно четиво за всеки българин роден в края на фалита на комунизма и след него. А за тези с розовите очила , да си препрочитат книгата ,че деменцията им изкривява фактите.

Коментиран от #38, #46


Оценка:
-10 +1

Румен Бахов
(гост)

Неутрално
34 Отговор

До коментар #13 от "ева":


Какви социални продобивки. Комунистите неможаха една тоалетна хартия да осигурят на народа -придобивки . Пълен абсурд - даже без Румен Бахов.

Оценка:
-6 +3

Христо Христов
(гост)

Неутрално
35 Отговор
Е просто един психично болен соросоид бълващ омраза и погнуса. Това не е човек, а развалина.

Оценка:
-1 +6

Реален
(гост)

Неутрално
36 Отговор

До коментар #27 от "гост":


Ей гост що си толкоз прост????

Коментиран от #37


Оценка:
-7 +1

гост
(гост)

Неутрално
37 Отговор

До коментар #36 от "Реален":


май ти си проз, а ?

Оценка:
-1 +5

неЕС
(гост)

Неутрално
38 Отговор

До коментар #33 от "Дима Великова":


Напълно съм съгласен, но да се прочете всичко, а не избирателно спуснато от горе, защото англичаните го убиват точно за това- Марков разбира как работи либералната демокрация...Например, Писмо на Георги Марков до Димитър Бочев Лондон, 02.1977 г...

"От много отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай да изкажеш мнение в „независимия” вестник ТАЙМС или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, но както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото. Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите – едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки..."
"Когато пристигнах тук, на Запад, бях много изненадан да открия,че почти всички хора, които срещнах – и тукашни, и емигранти – всъщност се бореха и мечтаеха да получат нещо, което аз бях захвърлил в България – пари, гарантирано положение, слава. Почти всички – и англичани, и германци - смятаха, че аз съм бил луд и че е абсолютно морално да лежиш на гърба на цял народ и да си живееш като привилегирована гадина.

Този морал така ме порази, че тогава разбрах, че обществената съвест на Запад е или мръсна политическа игра на деня, или куп лайна, че тя не е искрен отклик на нищо, защото малцината честни и искрени донкихотовци, които милеят за човешкото достойнство

Оценка:
-0 +13

неЕС
(гост)

Неутрално
39 Отговор
, които милеят за човешкото достойнство, нямат достъп нито до радио, нито до телевизия, нито до вестници. Ако търговските интереси на Запад повеляват, те са в състояние да започнат да свирят съветския химн редом със собствените си национални диарии..."

Оценка:
-0 +11

ТЖ на НРБ
(гост)

Неутрално
40 Отговор
Така е ,след като Библиотекарския институт се създаде от ченгетата от ДС ,какво може да очакваме от учебниците. Не случайно се шири невежество сред младото население / за соц пърдухелите е ясно/ и утре пак ще се натресем на някоя тоталитарна система ,начело с някой Фатмак и пак и пак и пак. После що не вървяла работата в България . Е няма да върви ,ще се лутаме като слепци и ще чакаме безплатен обяд.

Оценка:
-5 +2

41
Този коментар е премахнат от модератор
Обичам историята
(гост)

Неутрално
42 Отговор
И за още нещо не се споменава, а именно, че след 9-ти септ. 1944 руснаците диктуват в България да съществува само една партия - БКП, и правителството да е съставено само от нейни членове. Тогава Франция на един Европейски конгрес заявява, че ако това в България стане, то Франция няма да признае България като държава. Тогава се взема решение в ръковдството на държавата да има още една партия и това е БЗНС-оранжеви, начело с Георги Трайков, които в последствие станаха "постоянно присъствие" без да имат думата за каквото и да била.

Оценка:
-5 +3

незнайко
(гост)

Неутрално
43 Отговор
НЯМА ЖИВИ ХАОРА КОИТО ДА КАЖАТ, КОЛКО БЕШЕ ВЪНШНИЯ НИ ДЪЛГ ПРЕДИ 1989 ГОДИНА !!! СЕГА МОГАТ ДА НИ НАПИШАТ КАКВОТО СИ ИСКАТ !!! ЗАТОВА И МАКЕДОНЦИТЕ НИ ПРАВЯТ ЗА СМЯХ !!! БЪЛГАРИЯ УМИРА !!!

Оценка:
-0 +5

ТОЧКАТА
(гост)

Неутрално
44 Отговор
А ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ БЕШЕ!!!!БЪЛГАРИН....

Оценка:
-0 +6

Незнайко
(гост)

Неутрално
45 Отговор
"За комунизма може би са ни лъгали, но всичко, което се казваше за капитализма, се оказа вярно."

Оценка:
-2 +12

немои тъи
(гост)

Неутрално
46 Отговор

До коментар #33 от "Дима Великова":


Дима, препоръчваш репортажите на Г. Марков, но и ти не си ги чела или ако си чела си прочела някой друг разказ но не всичко. Прочети коментар 38 и го запомни това го е писал самия Георги Марков.

Коментиран от #47


Оценка:
-0 +5

Бай Шиле
(гост)

Неутрално
47 Отговор

До коментар #46 от "немои тъи":


Докато пишеше глупости,на Дима Великова и загоря манджата.

Оценка:
-0 +2

Челюсти
(гост)

Неутрално
48 Отговор
Да не би историците да са представяли преди или представят сега вярно комунизма, та да очакваме нещо от учебниците. Нащо си е куче влачи диря няма. И така от векове за векове...

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Тодор Танев
Проф. дпн Тодор Танев - министър на образованието и науката - от трибуната на Народното събрание
Предизборната агитация в някаква степен е интерпретативна величина"

Още бисери