27 Юни, 2019 09:17 2 976 24

Лют спор заради учебниците по история се разрази в родния телевизионен ефир

  • учебници-
  • история-
  • спорове-
  • евгения калинова-
  • евелина келбечева-
  • тв евроком-
  • люба кулезич

Манипулирана ли е истинската същност на комунистическия режим в тези учебници?

Лют спор заради учебниците по история се разрази в родния телевизионен ефир - 1
Източник: БГНЕС

Лют спор се разрази в студиото на предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'' излъчвано по ТВ Евроком. Причина за разгорещения дамски дебат между проф. Евгения Калинова и проф. Евелина Келбечева са учебниците по история за 10-ти клас, от които трябва да се изучава комунистическият период на България 1944-1989г. Въпросните учебници предизвикаха остри реакции на учители и неправителствени организации, които не одобряват начина, по който учебниците са написани, тъй като според тях в съдържанието им съществуват много пропуски и изопачаване на същностните характеристики на комунистическия режим.

Ето какво заяви проф. Евгения Калинова от издателство ''Булвест 2000'', тя е автор на един от въпросните учебници по ''История и цивилизация'' за 10-ти клас: ''Аз бих дала една рецепта за да не се случват такива скандали. Винаги, откакто пишем учебници, е имало бележки на учителите, бележки на редакторите, бележки и на министерството. В това няма нищо страшно. Аз не познавам човек, нито аз, нито от останалите, които биха казали ''не, ние няма да се съобразим с учителите'' или пък с инспекторите и министерството. Аз и сега съм се съобразила. Ако тези бележки, било на фондация ''Истина и памет'', било на учителите, просто бяха събрали авторите на учебниците в министерството, за да кажат ето това са нашите бележки, искате ли учебниците да станат по-добри и имаше една спокойна дискусия, а не да научаваме от медиите какви са бележките. Скандалът беше търсен и той не беше търсен от издателствата и авторите''.

От своя проф. Евелина Келбечева, която е преподавател по история в Американския университет в Благоевград, а също така и противник на предоставеното от издателствата съдържание в учебниците, отговори така на проф. Калинова: ''Не, не беше търсен скандала по никакъв начин. Учители от цялата страна се обадиха за да кажат, че не харесват тези учебници, че искат те да бъдат преразгледани''.

''Първата и най-важна забележка, в която съм убедена и съм говорила много за нея, аз не видях абсолютно никакво помръдване по нея и в петте учебника, това е, че тези учебници претендират да са учебници по ''История и цивилизация'' - те не са такива. Те са предимно политическа история, в която има много малко, вие знаете, винаги културата е в последната глава на всеки един дял, с отделни добре подбрани примери или не добре подбрани примери. Голямата рамка на това в какви цивилизационни сфери ние живеем, какъв е нашият избор, как ние сме насилствено, кърваво натикани в един режим, който е изцяло по съветски модел'', коментира проф. Келбечева.

''Не само външната политика на България е била зависима от Кремъл, абсолютно всичко е зависело от Кремъл. Тук това не се вижда. Най-радикалната промяна на българското общество в ново време, настъпва с преврата на 9 септември и налагането постепенно на откритата комунистическа диктатура. Никъде не се говори за цивилизация, за ценности. За идеологията има съвсем малко, въпреки че в програмата ясно се казва, че трябва да се изложи тази комунистическа идеология, която тегне върху целия този период'', каза още проф. Евелина Келбечева.

''Говоря за повечето учебници, изключението е този на ''Рива''. Фактите са там, понятията са там, термините са там, но са така добре манипулирани, така добре комбинирани, така добре монтирани по айзенщайновски маниер, че излизат неща, които не показват същността на режима. Същността от едни 17-годишни деца не може да се разбере'', добави още възмутената от съдържанието на учебниците професорка.

Проф. Евгения Калинова от ''Булвест 2000'' се защити от своя страна: ''Всичките критики казваха какво няма в учебниците от този раздел. Защо не казаха какво има? Как е отразен репресивният апарат, как са написани всичките данни за лагери, за изселените. Етапите на лагерите преди Белене, в Белене, в Ловеч с бройките, включително отварянето на лагера в Белене по време на Възродителния процес''.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    18 3 Отговор
    За какво се пенявят, никой няма да им чете учебниците!
  • 2 Комуниста

    19 6 Отговор
    Естествено пе фашиските надледници на които дедите им бяха шпиони и учасници в кланетата от 1923.,,Септемврийското възстание " и преврата искат комунизма да се очерни! Що не пишат за организирана престъпнос преди 1989?не пишат защото просто няма! А няма блаходарение на лагерите в Лове, Белене, Скръвена. ФАШИСТИ ИСКАТ ДА ПРОМЕБЯТ ИСТОРИЯТА. БЪЛГАРИЯ СЕ ИНДУСТРЯЛИЗИРА БЛАГОДАРЕНИЕ НА СССР И БКП ИНАЧЕ ЕЛЕН ПЕЛИН ,, НА БРАЗДАТА" КОЙТО Е ЗАБРАВИЛ ДА ГО ПРОЧЕТЕ.

    Коментиран от #9, #23

  • 3 ГТО

    22 4 Отговор
    Част от днешните политици много ги е страх, че ще стане очевидно как масата хора тогава не са имали доста от проблемите, които имат масата хора днес, и то основно поради грабежите и продажничеството, извършвани от тях сега.
  • 4 Комуниста

    17 3 Отговор
    ЩО НЕ ВКАРАТ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИ И СЛУЧАЯ ОТ ЯСТРЕБИНО ДА НАУЧАТ МЛАФИТЕ КАК СА УБИТИ 6-НЕВРЪСНИ ДЕЦА! ЩО НЕ ПИШАТ И ЗА МАЛКИЯ МИТКО ПАУЗОВ! Учат ли ги за Иванчо Хаджипенчович русенския търгивец който държи Васил Левски - Дякона да бъде обесен на вс. цена защото ги е страх от него че знае какви са турски лакеи чорбаджиите преди 1885г.и как след 1877г.го правят Иванчо прецедател на върховния съд в Княжество България!
  • 5 ВАК

    10 3 Отговор
    И коя е тази така наречена "професор" Келбечева??
  • 6 сори сорос

    22 4 Отговор
    Турбо-Соросоиди скочиха срещу учебника по история! Не им стигат сегашните хули срещу соца! Искат да е черна дупка, без нищо бяло – само ДС и КГБ.
    В момента психо-десните напират от социализма да останат само Държавна сигурност и лагерите, и нищо да не се знае за просперитета на 99% от населението.
    Дори в настоящия си вид, учебникът е силно идеологизиран и анти-социалистически. Но явно Сорос иска тотално да промие мозъците на децата.

    Коментиран от #7

  • 7 Професора

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "сори сорос":

    Така са им заръчали от едно посолство. Нали тук е колония и каквито заръчат господарите това пишат! Промиват мозъците на младите лумпени където мискят само за биричка и тревичка и как да ходят на кръчма.
  • 8 Хисторик

    13 5 Отговор
    Що не ги учат как 30 години демократите крадът построеното от комунистите преди 1989г.и новите капиталисти въртят капиталите от Социализма! Защо не изучават плана на американските им приятели, Ран - Ът"?
  • 9 Мордекай

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Комуниста":

    Абе за каква организирана престъпност , това беше политика на държавата по време на комунистите . Компартията управляваше държавата , тя си крадеше или по точно присвояваше всичко което си поиска , самота комунистическа партия беше организирана престъпна група.Всеки който и оспореше решенията отиваше в лагерите , белене , слънчев ден и кой знае още колко.Салама санчо не по важен от свободата , но то си зависи от човека , някои им харесва да са роби , други обаче искат да мислят самостоятелно

    Коментиран от #14, #15

  • 10 Помнящ

    9 3 Отговор
    А отрязаните глави на антифашисти по селските мегдани преди 9.9.1944 г ? Да не би на тази измислена проф.Келбечева дядо и да има снимка как гордо държи отрязана човешка глава ?

    Коментиран от #22

  • 11 ред код

    13 3 Отговор
    Замотават ни главите с антикомунизъм, за да виждаме трезво бруталното време, в което сега живеем
  • 12 ред код

    5 0 Отговор
    за да НЕ виждаме ...
  • 13 1944

    9 3 Отговор
    За непросветените десни: лагерите са от времето на националния предател Борис трети, избитите фашисти са по искане на съюзниците за смъртни присъди, да покрай тях е имало и невинни , но такова е било времето, нима сега не умират от глад и безхаберие заради крадливата и безчовечна политическа система?
  • 14 СоцБоц

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Мордекай":

    А тия лагери кой ги отвори, а Айнщайн прочети малко история и тогава квичи
  • 15 Българче

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Мордекай":

    Чул си недочул от баща си за онова време , даже бъркаш лагери с някои курорти . А знаеш ли , че всички деца ходеха на безплатен летен лагер ?
  • 16 Ставри

    2 9 Отговор
    Айде, чугуните се впуснаха да защитават мракобесния тоталитарен режим! Скрийте се пенсии!

    Коментиран от #24

  • 17 а сега

    4 0 Отговор
    как е ``боковият терор``?!.....
  • 18 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    ооооо,я глей ти...америчкият университет пише ИСТОРИЯ НА България!!!!!!!!!Нищо чудно ,бая паралък е ръгнал ......И как пропуска ,,съвещанието,, в министерството където наложи ИДЕОЛОГИЯ!!!!неолиберална идеология за историята ,която ТРАБВА!!! да застъпват учителите...НЕ ИСТОРИЯ!!! а идеология с презумпцията комунизмът и ВИЕ!!! сте лоши и престъпни.....
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор
    Няма какво да коментираме! Да си спомним, "ГОВОРИ МОСКВА" от 18:30 по националното българско радио, ВСЕКИ ДЕН!!!
  • 20 Bulba

    2 0 Отговор
    Та от кой ,,университет" е тази професор Келбечева?!?!?!?!?!?!? .......! СЕЩИНКССС! Защитата приключи!
  • 21 Димов

    3 2 Отговор
    Родителите да настояват, учителите да им учат децата по учебниците отпреди 30г! Иначе, портретите на Ботев и Левски ще бъдат заменени от Доган и Софито.
  • 22 antimediator

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Помнящ":

    Клепар , партизаните и тяхните ятаци са си били 100% терористи финансирани и организирани от Москва.
  • 23 antimediator

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Комуниста":

    Клепар , партизаните и тяхните ятаци са си били 100% терористи финансирани и организирани от Москва.
  • 24 XxxL

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ставри":

    "Младеж " лесно е да обиждаш на телефона ! Да си жив и здрав ,да остарееш и на тебе ще ти викат пенсия ,вампир, и т.н ! Това не е за обиждане ! Ама явно толкова ти е акъла ! Нещо смислено да беше написал !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове