Отидете към основна версия

14 587 41

Експерт: 10-30% отлив на туристи, но сезонът не е свършил (ВИДЕО)

  • черноморие-
  • туристически сезон-
  • димчо тодоров-
  • томас кук

Загубите от фалита на "Томас Кук" могат да достигнат 100 млн.

Димчо Тодоров

Сезонът не стартира добре по ред причини: външна конкуренция, загуба на някои от нашите традиционни пазари, както и лошото време – първата половина на юли беше лошо времето, а той обикновено е от най-силните, поради което сезонът малко или много се изтегли към есента. И в момента има големи хотели, които имат гости и очакват гости до 10-15 октомври. Това заяви в студиото на ФАКТИ експертът, консултант и преподавател по туризъм Димчо Тодоров.

„Загубата на интерес към Българското Черноморие не е факт, но има някои негативни тенденции, които влияят върху туризма и върху резултатите. Има някои данни устни от Министерството на туризма, че сезонът съпоставен с 2018 г. е същият. По мои данни и на колеги също от Асоциацията на експертите в туризма, от 10 до 30% имаме спад на туристите по Черноморието (като цяло български и чуждестранни – бел. ред.).

Тук вече говорим за пазари – руският пазар е свит, немският пазар е свит, за сметка на българите и за сметка на румънците, които според някои хотелиери са спасили сезона“, каза Тодоров.

Дали българите на нашето море са били повече ще стане ясно при по-точната равносметка след средата на октомври.

Според експерта съпоставката на туристическия ни продукт със съседните и близки страни не е в наша полза, въпреки че по някои критерии „стоим по-добре“.

„Нашите хотели, нашата категорийна система, изискванията към хотелиерите са доста по-високи дори от една общопризната дестинация като Италия. Нашите хотели стоят по-високо, но са пренаселени, по-хубави са ни хотелите, но уплътнени, бетонирани. Цялата инфраструктура не се вписва в това да си на почивка, а по-скоро да си в „Младост“ или „Люлин“.

Мисля, че отдавна е време Слънчев бряг да бъде признат не като курортен комплекс, а като град. В него има магазини, включително за бяла и черна техника, може да си купите и кола, това е град.

Всеки един курорт има поемна способност, в курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци инфраструктурата е отдавна претоварена“, коментира експертът.

„Изпуснахме времето, в което трябваше да се разграничат увеселителните места от местата за настаняване, това беше едно прекрасно време началото на 2000 г. - пътя за Слънчев бряг да бъде застроен с дискотеки, увеселителни заведения, таверни, които вдигат шум, а другите части да бъдат жилищни.

В момента се получава така, че ти почиваш, лягаш си в хубав хотел и изведнъж започва някаква ужасна музика. Валери Симеонов изготви наредба, с която малко или много започнаха да се съобразяват, и това беше глътка въздух. Ако тази наредба се обезсмисли или премахне, оплакванията и отлива от нашите курорти ще бъде факт“, обясни той.

„Обслужването е голяма тема, свързано с професионално обучен персонал. В момента са силно занижени критериите и на учащите, и на студентите – там е трагично. Кадрите, които произвеждаме или отиват в чужбина най-добрите за по-високо заплащане, или не се реализират в туризма. Държавата е принудена да внася служители. В това няма нищо лошо, но оттам нататък грижата на хотелиера да направи обучение виси със страшна сила. Никой не може да накара нашите хотелиери да дадат 2,3 или 5 хиляди за обучение на персонала, допълни той.

„„Томас Кук“ е колос в туристическото предлагане, с хотели в България. За щастие, няма толкова съществен дял у нас, за разлика от Гърция, Турция, Кипър, където загубите ще са много по-големи.

Проблемът обаче е голям, защото 50-60 дена след приключването на настаняването се заплаща за сезона. За август и за юли има хотели, които по сведения на министъра, очакват да си получат парите.

Загубите, грубо по изчисления на колеги от Института за анализи и оценки са около 100 млн. Пътищата винаги са два – оздравителен пакет или фалит“, каза още експертът.

Целия разговор с експерта и консултант по туризъм Димчо Тодоров гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини